Gaat slotweekend Parijs-Nice op de schop? Sneeuw in Auron, aarde op de weg in Nice

De organisatie zal pas op het laatste moment beslissen of de de twee laatste etappes al dan niet ingekort of geschrapt worden.

Parijs-Nice wordt voor de zoveelste keer geteisterd door extreme weersomstandigheden. Dat is niet onlogisch, want de 'koers naar de zon' wordt steevast begint maart verreden (en trekt door de bergen) midden in het wintersportseizoen.

De laatste keer dat sneeuw roet in het eten gooide, was in 2016. De derde rit werd toen eerst geneutraliseerd en daarna geannuleerd vanwege hevige sneeuwval en vriestemperaturen. Vorig jaar werd dan weer een etappe geschrapt vanwege hevige rukwinden tot 130 km/h.

Komend weekend lijkt het opnieuw zover. Zaterdag finishen de renners op een zware klim van eerste categorie in Auron (1614 meter hoog). Het Zuid-Franse skioord ligt momenteel bedolven onder een dik pak sneeuw en er wordt de komende dagen nog meer sneeuw voorspeld.

(Lees verder onder de foto)

"Klimmen is niet echt het probleem, maar wel de afdaling van La Colmiane die we eerder aandoen”, vertelt koersdirecteur Thierry Gouvenou aan Het Nieuwsblad. “Dit zijn beslissingen die je niet in een handomdraai neemt. Het moet voor de renners veilig zijn."

Regen in Nice

Niet enkel de sneeuw in Auron baart organisator ASO zorgen. Nice, startplaats van de voorlaatste etappe én start- en finishplaats van de slotetappe, wordt immers al enkele dagen geteisterd door overvloedige regenval.

"Daardoor is er aarde van de colletjes gegleden die op de weg is terechtgekomen. Ook dat is een probleem dat we met alle betrokken partijen moeten bespreken."

Ondanks de sneeuw, de regen en de aarde, zal er volgens de organisatie dit weekend wel degelijk gekoerst worden in het zuiden van Frankrijk. Desnoods via een andere route. "Hoe en waar? Wait and see", klinkt het. "We gaan nog even wachten om een beslissing te nemen. Er is wel doorlopend overleg met alle autoriteiten."

Achtergrond
  • Foto: X/lucasaganronald