Aleksandr Vlasov wint koninginnenrit Parijs-Nice, Evenepoel tweede voor Roglic

Aleksandr Vlasov heeft de zevende etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven na een aanval op slotklim Madone d’Utelle.

Paris - Nice 2024 - stage 7

Zaterdag stond in Parijs-Nice aanvankelijk een zware bergrit naar Auron op het programma. Het Zuid-Franse skioord is momenteel echter bedolven onder een dik pak sneeuw, waardoor de finish is verlegd naar de top van de iets lager gelegen Madone d’Utelle (15.3 km, 5.7%). De Colmiane werd geschrapt.

Aan de voet van de slotklim werd Johan Jacobs als laatste vluchter bij de lurven gegrepen. Het peloton was toen al flink uitgedund. Op 4 kilometer van de top trok Remco Evenepoel ten aanval. Jorgenson en McNulty schoven mee, maar het drietal liet zich weer inlopen.

De volgende aanval kwam van Aleksandr Vlasov. Evenepoel, Roglic, Jorgenson en Buitrago gingen achter de Rus rijden, maar het was vooral de Belgische kampioen die het werk moest opknappen. Leider McNulty en Bernal waren niet mee.

De achtervolgers kwamen nog dichtbij, maar Vlasov kwam als eerste boven op Madone d’Utelle. 8 tellen later werden Evenepoel en Roglic tweede en derde. Bernal is de verliezer van de dag. De Colombiaan verloor een minuut en mag de eindzege vergeten.

Brandon McNulty trekt morgen in de leiderstrui naar de slotetappe in Nice. De Amerikaan verdedigt een voorsprong van slechts vier seconden op zijn landgenoot Matteo Jorgenson. Evenepoel volgt op 36 seconden en Roglic op 1'21".

Zondag krijgen de renners op de slotdag nog een pittige bergetappe voorgeschoteld. Eerst moeten de renners over drie beklimmingen van tweede categorie. Daarna volgen twee beklimmingen van eerste categorie. Na de top van Col des Quatre Chemins (3.8 km, 8.1%) is het nog 9 kilometer dalen tot aan de streep in Nice.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024