Lorena Wiebes sneert naar Visma na Ronde van Drenthe: 'Snap het niet, sla dan een andere koers over'

Lorena Wiebes breekt een lans voor Nederlandse koersen en spaart Visma daarbij niet. Het EK-relletje met Bredewold suddert ook nog na.

Omloop Het Nieuwsblad 2024 women elite

Lorena Wiebes won gisteren voor de vierde keer op rij de Ronde van Drenthe. Op de VAM-berg was ze oppermachtig in de sprint en versloeg ze Elisa Balsamo en Puck Pieterse.

De WorldTour-wedstrijd werd dit jaar noodgedwongen op een ander manier georganiseerd dan normaal gesproken. Doordat er geen politiebegeleiding ter beschikking werd gesteld, kon de koers niet over de keien van Drenthe gaan, was de finish niet in Hoogeveen, maar werd er na de start in Beilen uitgeweken naar een omloop van 29 kilometer met de welbekende VAM-berg erin.

Het was winnares Lorena Wiebes een doorn in het oog dat de wedstrijd het zo moeilijk heeft, zei ze in Dagblad van het Noorden. Niet alleen vanwege het politie-issue, maar ook omdat sommige sterke (Nederlandse) rensters ontbraken.

'Sla dan een andere koers over'

Visma | Lease a bike startte zelfs helemaal niet - dus geen Marianne Vos en Fem van Empel in Drenthe. Wiebes snapt die keuze niet.

"De Ronde van Drenthe is één van de weinige topwedstrijden in Nederland voor ons, het zou jammer zijn als deze koers verdwijnt. Ik snap dan ook niet dat een Nederlandse WorldTour-formatie deze koers niet rijdt, je zou meer steun verwachten voor een wedstrijd in eigen land. Sla dan een andere koers over."

Sneu

Wiebes trekt het ook nog wat breder dan de Ronde van Drenthe alleen. Het is slecht voor het Nederlandse wielrennen in het algemeen.

"Ik vind het ook sneu voor jonge rensters, die steeds minder koersen kunnen rijden. Ik leerde een paar jaar geleden echt koersen in wedstrijden als de Healthy Ageing Tour en de Ronde van Strijen, wedstrijden die niet meer worden verreden. Ik hoop echt dat het tij keert."

EK

Wiebes blikte na haar overwinning ook nog even terug op het afgelopen EK in Drenthe. Deze keer won ze wél op de VAM-berg, maar in september was dat anders. Toen pakte land- en ploeggenote Mischa Bredewold, volgens Wiebes tegen de ploegafspraken in, verrassend de overwinning op de fietsvuilnisbelt.

"Ik stond vaak genoeg als tweede of derde naast een teamgenoot heel vrolijk op het podium. Daar heb ik het ook met Mischa over gehad, dit EK was net de druppel. Mijn Tour en WK waren min of meer mislukt en daarom was alleen het EK nog als groot doel over. Je moet het uitpraten voordat een nieuw wielerjaar start. Maar er is wel iets van vertrouwen wat weer opgebouwd moet worden. Deze keer heeft Mischa perfect voor me gewerkt."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2024