Interview | Jolien D’hoore: 'Sarah Gigante is fysiek in staat grote koersen te winnen'

Jolien D’hoore is ploegleider bij AG Insurance-Soudal. Die ploeg beleeft dit jaar haar eerste seizoen in de WorldTour.

TDU women Stage 3: Adelaide to Willunga Hill 2024

D’hoore was vroeger zelf een wereldtopper op weg en baan. Ze stopte in 2021 en koos vervolgens voor een bestaan als ploegleider. Momenteel doet ze een master Sportmanagement aan het Johan Cruijff-instituut. “Als renster had ik eigenlijk geen idee wat het vak van ploegleider inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken qua planning. Het eerste jaar was dan ook even slikken, haha.”

Dit jaar is de ploeg WorldTour geworden, maar veel verandert dat niet voor D’hoore en de rest van de ploegleiding. “Het maakt het iets makkelijker, omdat we zeker zijn dat we overal kunnen starten. Verder is de grootste verandering voor de sponsors en het management.”

Tour Down Under

De ploeg begon goed met een overwinning in de Tour Down Under van Sarah Gigante. “Ze heeft nog niet veel gekoerst in Europa, maar ze is een groot talent, waarbij het er nog niet helemaal is uitgekomen. Koersen in Europa is ook een ander gegeven. Het is nerveuzer. Ze wil dit jaar bevestigen dat ze het ook hier kan. Fysiek is ze capabel om grote koersen te winnen. Het is aan ons om haar de nodige dingen bij te brengen.”

“Ze zal enkele koersen rijden in het voorjaar, maar haar grootste focus ligt op rittenkoersen. De Vuelta en vooral de Tour de France Femmes. Ik hoop dat we kunnen koersen vanuit de underdogpositie en kunnen verrassen.”

Magazine
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024