Thomas De Gendt over angst voor dopingcontrole: 'Op beklimmingen ruik je vaak wiet'

De angst voor een positieve dopingtest, zonder de intentie te hebben om verboden middelen te gebruiken, is aan het toenemen.

Tour de France 2022 stage 1

Dopingregels zijn tegenwoordig heel streng. Minieme concentraties van verboden middelen die 20 jaar geleden niet detecteerbaar waren, leveren vandaag een positieve dopingtest op. En die super kleine hoeveelheden zijn dikwijls het gevolg van niet-intentioneel dopinggebruik...

Toon Aerts en Shari Bossuyt weten er alles over. Beide renners werden betrapt op een minieme concentratie Letrozole Metabolite. De UCI erkent in beide gevallen het niet-intentionele gebruik, maar legde hen toch een tweejarige schorsing op.

Ook Michel Heßmann (Visma - Lease a Bike), die nog steeds op non-actief staat, lijkt het slachtoffer te zijn van een vervuild supplement. Vorig jaar overkwam de Zwitserse mountainbiker Mathias Flückiger hetzelfde. En zo kunnen we nog wel even doorgaan...

De schrik bij hun collega's zit er dan ook goed in. Bij Thomas De Gendt bijvoorbeeld. De 37-jarige Belg die aan zijn laatste seizoen bezig is, vertelde op het Belgische Radio 1 over zijn angst voor een positieve test.

"Er zijn heel veel wedstrijden, vooral in Spanje, waar je op de beklimmingen een wietgeur ruikt", begint hij. "Als je daardoor rijdt, krijg je de rook binnen. We hebben aan onze dokter al gevraagd: Wat als we daarna positief testen?" Maar hij stelde ons gerust dat we door dat beetje rook niet positief zouden testen."

Vlees in China

Een vervuild voedingssupplement, kan een renner een jarenlange schorsing opleveren. "Volgens de dopingregels ben je verantwoordelijk voor alle stoffen die in je lichaam zitten. Dat gaat om de kleinste hoeveelheid."

"Als je bijvoorbeeld in China gaat koersen, moet je op je hoede zijn. Daar zijn de richtlijnen over clenbuterol in het vlees niet zo strikt als bij ons. Als je daar een biefstuk zou eten, is de kans groot dat je een clenbuterolvervuiling in je lichaam hebt.

Zalf

Zelfs bij de meest onschuldige zaken, is De Gendt waakzaam. "Als mijn vrouw dan zo’n zalf gebruikt waar iets inzit wat ik zeker niet in mijn lichaam mag hebben, dan ga ik die zalf zeker niet smeren op haar. Ik vermijd dan ook de ingesmeerde plaats zodat ik er niet per ongeluk tegenaan wrijf."

Pelotonpraat
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022