MVDP's knecht Gogl over verschil met Visma: 'Hun schaduwkopmannen denken toch zelf aan zege, wij helemaal in dienst Mathieu'

Michael Gogl is een trouwe adjudant van Mathieu van der Poel en vertelt over hem in de zeik nemen, het verschil met Visma en meer.

Tour de France 2022 thursday ITT training

Mathieu van der Poel staat voor zijn seizoensdebuut in Milaan-Sanremo aanstaande zaterdag. Een van zijn ploeggenoten in die koers, en al een paar jaar zijn adjudant, is de Oostenrijker Michael Gogl.

Andere kopman dan Sagan

De Oostenrijker kende, net als veel van MVDP's teamgenoten, een niet vlekkeloos seizoen tot nu toe met wat blessureleed - veel renners van Alpecin-Deceuninck hebben knieproblemen.

Voor Mathieu van der Poel geldt dat hij heerlijk in Spanje heeft getraind en op een gesimuleerde hoogtestage was in het sporthotel van oud-wielrenner Aleksandr Kolobnev.

Gogle vertelt aan Wielerflits hoe het is om met een kopman als Van der Poel in de rondte te rijden. "Natuurlijk is Mathieu een superspeciale renner, maar dat merk je niet. Het is niet dat je het gevoel hebt dat je rondrijdt met een superster. We maken plezier aan tafel, waarbij hij met ons grapt én wij ook hém in de zeik nemen. Ik wil niets afdoen aan Peter Sagan met wie ik eerder samen reed, maar Mathieu is wel een andere kopman."

Verschil met Visma

In Milaan-Sanremo is Van der Poel misschien niet de absolute kopman, omdat Jasper Philipsen daar ook zou kunnen winnen, maar in bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen is dat anders. Gogl ontwaart daar een belangrijk verschil - en een voordeel - met het sterrenensemble van Visma | Lease a Bike.

"Het grote verschil is dat wij bijvoorbeeld in de Ronde van Vlaanderen volledig in dienst staan van Mathieu. Visma | Lease a Bike heeft in de breedte meer kaarten om mee te spelen. Maar die schaduwkopmannen kijken misschien net een keertje naar links of rechts op een beslissend moment, omdat ze zélf nog aan de zege denken. Onze kracht is dat we allemaal voor één rijden."

Niet panikeren

Gogl past die rol als een handschoen en hij geniet van hoe sterk en ervaren het blok rond Van der Poel is bij Alpecin-Deceuninck. Op de blessuretjes van nu na klopt alles de afgelopen jaren.

"Ik moet ook zeggen dat ik daarvan geniet. Als je een renner in je ploeg hebt zoals Mathieu of Jasper Philipsen die in staat is om grote wedstrijden te winnen, dan is het gemakkelijker om kalm te blijven en niet te panikeren. De anderen van ons rondom hen, hebben veel routine en ervaring. Er zijn met andere woorden maar heel weinig zaken waarvan wij nog in paniek raken."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022