Tom Dumoulin: 'Mis ergens wel stukje avontuur en adrenaline'

Tom Dumoulin is nu alweer een tijdje gestopt met wielrennen en vertelt over wat dat met hem doet.

Tour de France 2023 - stage 11

Het zou een vraag kunnen/moeten zijn in iedere wielerquiz: wanneer en waar reed Tom Dumoulin zijn laatste wielerkoers? Het antwoord is 30 juli van het jaar 2022 in San Sebastian, uiteraard tijdens de Clasica San Sebastian - er staat een DNF achter zijn naam.

Geen afscheid in stijl, want Dumoulin kan natuurlijk terugkijken op een prachtige carrière, die door omstandigheden wellicht wat korter was dan hij aanvankelijk zelf had gedacht. Maar toen hij prof werd, had hij waarschijnlijk óók niet gedacht dat hij de Giro zou winnen en in één jaar (2018) zowel tweede in die Giro als tweede in de Tour zou worden.

Avontuur en adrenaline

Inmiddels is Dumoulin een graag gezien gast bij de NOS, waar hij als analist een verademing is. Onlangs was hij ook te gast op fietsbeurs Velofollies en daar bleek dat hij, hoewel zeer gelukkig in z'n huidige leven, bepaalde aspecten van het profwielrennen toch wel een beetje mist en hij soms nog steeds niet helemaal gewend is aan zijn nieuwe leven.

"Het is nog steeds af en toe wel heel anders dan ik verleden jaren gewend was. Er zijn echt wel momenten dat ik denk: het was een hele mooie en gave tijd als wielrenner", zegt hij tegen Wielerflits.

Komt nooit meer terug

En daardoor zijn er dus momenten dat hij de sport wel mist, al relativeert hij dat ook wel. "Missen is een groot woord, maar je mist ergens wel een stukje avontuur en adrenaline. Daar ben ik me van bewust: dat ga je nooit meer ergens zo vinden."

Op weg naar de fietsbeurs had hij nog zo'n momentje. "Onderweg hier naartoe kom je een beetje langs de Vlaamse Ardennen en moet je denken aan de Omloop en die eerste koersen. Dan heb ik wel zoiets van: dat komt nooit meer terug, dat vechten op de fiets in het peloton."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023