Mathieu van der Poel over nieuwe koersstijl: 'Moet mezelf nog steeds vaak intomen hoor, voel drang om aan te vallen'

Eigenlijk zien we sinds hij hersteld is van zijn rugproblemen een Mathieu van der Poel 2.0. MVDP legt het uit.

Milan - Sanremo 2024 Media Activities  2024

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen 2024, hierrrrr te bestellen! – staat onder andere een uitgebreid interview met Mathieu van de Poel. We gingen bij hem op bezoek in Spanje. Hij praat openhartig over een andere manier van koersen en hoe hij tot beslissingen komt in een wedstrijd.

MVDP 2.0

Mathieu van der Poel voor en na zijn rugpoblematiek zijn twee verschillende renners. Dat is misschien wat gechargeerd, maar er lijkt toch sprake van een Mathieu van der Poel 2.0. Hebben de gebroeders Roodhooft op 'm ingepraat om z'n soms wat doldrieste manier van koersen te veranderen?

"Nee, het is niet dat de ploeg me een spiegel heeft voorgehouden, maar ik besef vooral zelf beter dat je geen palmares bijeen rijdt door zeventig kilometer voor het peloton uit te gaan rijden. Zeker door mijn rugproblemen is het besef gekomen dat de kansen gering zijn en dat je ze maar beter kunt pakken.”

Relatief

Al is zijn nieuwe koersstijl relatief, want in Parijs-Roubaix en op het WK in Glasgow bemoeide hij zich net zo goed vroeg met het koersverloop.

“Toch moet ik mezelf nog steeds vaak intomen, hoor. Ik voel vaak de drang om aan te vallen of te beginnen met koersen. Al is het leuke dat het tegenwoordig al vaak eerder gebeurt door anderen. Ik hoef het niet meer in gang te steken."

"Op het WK heb ik drie keer gedemarreerd en vroeger had ik me misschien helemaal gek laten maken, terwijl ik nu op een gegeven moment besloot de kat uit de boom te kijken. Het niveau ligt ook zo hoog dat het wordt afgestraft als je een domme aanval doet."

Intuïtie

"Tijdens de wedstrijd zelf koers ik nog steeds op intuïtie. Ik maak van tevoren nooit een plan. Pas tijdens de wedstrijd begin ik te plannen. Tijdens het WK voelde ik al snel dat de plek waar ik ging de lastigste was. Het is niet zo dat ik een bocht eerder bedenk dat ik ga aanvallen. Het zat een paar kilometer in m’n hoofd, maar dan nog weet je niet wat gaat gebeuren. Voor hetzelfde geld draaien we op en demarreert een van de andere renners.”

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024