Ook De Vlaeminck en Wellens speelden ooit 'verstoppertje' in de koers: 'Michelton-Scott kon er niet om lachen'

In de aanval trekken om je vervolgens te verstoppen en daarna weer de aansluiting te maken in het peloton, is iets van alle tijden!

Tijdens de tweede etappe van de Ronde van Catalonië waren Tadej Pogacar en zijn ploegmakker Domen Novak plots van de radar verdwenen. De twee UAE-renner verveelden zich een beetje en besloten dan maar te dollen met het peloton.

Ze trokken op 160 kilometer van de finish ten aanval, om zich vervolgens in de bosjes te verstoppen. Toen ze het peloton zagen voorbij rijden maakten ze weer de aansluiting. "Het peloton wist niet waar we waren, haha. We maakten gewoon wat plezier", zei de Sloveen achteraf.

Wellens & Hansen

Pogacar en Novak zijn lang niet de eerste renners die zich verstopten voor het peloton. Zijn ploegmakker Tim Wellens deed het bijvoorbeeld eens in 2018 tijdens de Giro d'Italia. "Ik wilde samen met mijn partner in crime en ploeggenoot Adam Hansen de kloof op de kopgroep dichten", vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

"Toen er iemand wegspsrong, schoven we met ’m mee. Even later leek het ons verstandiger om ons terug te laten inlopen. Alleen hadden we zelf ook een dusdanig mooie kloof op het peloton dat we besloten om ons achter een muurtje van een camping te verstoppen."

Toen het peloton voorbij raasde, moesten Wellens en Hansen alle zeilen bijzetten om terug de aansluiting te maken. "Ik ben achteraan blijven hangen, maar Adam Hansen is toen wel naar voren gereden om de renners hun gezichten te kunnen zien, toen ze beseften dat hun achtervolging nutteloos was. De eerste dagen konden de renners van Mitchelton-Scott er niet om lachen."

Roger De Vlaeminck

In een verder verleden speelde Roger De Vlaeminck eens verstoppertje tijdens de Ronde van Vlaanderen, maar niet echt om te grappen met het peloton. Hij wilde vooral Eddy Merckx een peer stoven. De Vlaeminck trok ten aanval tijdens een plaspauze en verstopte zich nadien in een berm.

Goede vriend Jean-Pierre Monseré was op de hoogte van het snode plannetje en vertelde Merckx dat de laffe De Vlaeminck in de aanval was gegaan. De Kannibaal zette als een bezetene de achtervolging in, tot een geamuseerde De Vlaeminck plots naast hem kwam rijden...  Benieuwd of Van der Poel en Van Aert zich straks in de ronde ook gaan verstoppen voor elkaar!

Achtergrond
  • Foto: Cor Vos