Twee hellingen verdwijnen op voorspraak van de renners uit Ronde van Vlaanderen

Het parkoers van de Ronde van Vlaanderen doet het dit jaar zonder twee bekende hellingen. Organisator Tomas Van Den Spiegel legt uit.

Tour des Flandres 2022

De Ronde van Vlaanderen kent de laatste jaren - sinds de grote wijziging waarbij de Muur van Geraardsbergen als scherprechter verdwenen en duo Oude Kwaremont/Paterberg een prominentere rol kregen - min of meer hetzelfde parkoers.

Kortekeer en Kanarieberg

Er verdwijnt weleens een helling en er komt weleens een helling bij. De Kortekeer en de Kanarieberg waren de afgelopen jaren altijd van de partij, maar de twee hellingen verdwijnen in deze editie uit het parkoers.

Dat is vanwege de namen van de twee hellingen bijzonder jammer, want veel mooier dan Kanarieberg - en ook Kortekeer mag er zijn - wordt het niet. Toch heeft Tomas Van Den Spiegel, CEO van Ronde van Vlaanderen-organisator Flanders Classic wel een goede reden om de twee hellingen niet op te nemen in het parkoers.

"Het zijn twee hellingen die de laatste jaren tot de algemene kennis behoren van elke fan van de Ronde van Vlaanderen, maar de aanloop is heel gevaarlijk. We hebben er al veel zware valpartijen gehad. Vorig jaar kwam Biniam Girmay nog zwaar ten val in de aanloop", zegt hij tegen Sporza.

Op voorspraak van peloton

Tot dat inzicht kwamen Van Den Spiegel en de zijnen niet zelf. "Na feedback van het peloton hebben we de twee hellingen eruit gehaald en vervangen door de Nieuwe Kruisberg en de Kapelleberg. Die zijn gemakkelijk te integreren en laten het toe om over brede wegen te rijden."

"Het is aan ons als organisatie om het hele parkoers zo veilig mogelijk te maken, zeker nu er al vanaf kilometer 1 wordt gekoerst."

Blokkade op Kortekeer

Misschien ken je de Kortekeer nog wel van de veelbesproken 'langzaam-aan-tactiek' die Team DSM er vorig jaar uitvoerde. Ze gingen in het begin van de klim expres langzaam rijden op kop van het peloton en versnelden vlak onder de top om zo het peloton uit elkaar te rijden.

Die 'truc' kwam ze op veel kritiek te staan. José De Cauwer zei live op tv al dat hij het niet graag zag en Mathieu van der Poel had er via social media na afloop via een emoji een cynisch applausje voor over.

Nieuws
  • Photo: /Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022