Richard Plugge luidt noodklok over niet bewegende jeugd: 'Minimaal drie keer per week gymles'

De CEO van Visma | Lease a Bike ziet het in Nederland helemaal de verkeerde kant opgaan, ook met het organiseren van sportevenementen.

Presentation of the 111th edition of the Tour de France 2024

Richard Plugge kent met z'n ploeg Visma | Lease a Bike even wat lastige momenten na een geweldig vorig seizoen. De ploeg zit in de hoek waar de klappen vallen wat betreft valpartijen en ziektes.

Epidemie

Christophe Laporte is het belangrijkste slachtoffer; hij moet verstek laten gaan voor de Ronde van Vlaanderen na zware buikgriep en een operatieve ingreep aan de zogenaamde derde bal. Ook Dylan van Baarle is ziek en is er vanmiddag niet bij in Dwars Door Vlaanderen.

Teambaas Plugge maakt zich in z'n column voor Ride Magazine echter druk om heel andere dingen. Hij gaat daarin in op de nieuwste epidemie die de wereld, en dus ook Nederland, teistert: bewegingsarmoede (ja, het is door de WHO echt gekwalificeerd als een epidemie).

Drie keer gymles per week

Net als de WHO luidt Plugge de noodklok. Hij weet wel wat hij in Nederland zou veranderen als hij minister van Sport en Bewegen is (een minister die er overigens niet is).

"Natuurlijk via het ministerie veel meer geld vrijmaken voor sport en bewegen voor de jeugd. Sportevenementen ondersteunen en aanjagen. Geld voor vakleerkrachten op scholen die minimaal drie keer per week gymles geven. Zorgen dat kinderen lopend of met de fiets naar school (kunnen) komen. Veilig, zonder kans dat ze door haastige ouders in auto’s die hun kroost afleveren op school, worden aangereden", heeft hij een hele agenda klaar.

Sportevenementen steunen en aanjagen is ook een pijler van Plugge; hij ziet nu dat het in Nederland heel lastig is (grote) sportevenementen te organiseren. Hij ziet de weerstand bij onder andere het NK wielrennen, de start van de Tour de France Femmes in Den Haag en de Amstel Gold Race toenemen. "Het is ongekend dat in Nederland sporten, dat zoveel moois teweeg kan brengen, wordt dwarsgezeten."

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023