Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Mathieu van der Poel gaat in de Ronde van Vlaanderen natuurlijk voor niets minder dan de zege, maar ook met een derde plaats voegt hij zich al bij een uniek rijtje.

Gent-Wevelgem 2024

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert op grote achterstand reed en een sterke Gent-Wevelgem twee dagen erna is Mathieu van der Poel dé topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen van aanstaande zondag.

Eddy Merckx

Maar zelfs als hij niet wint, is de kans groot dat Van der Poel zich 'de wielerhistorie' infietst. Wielrennen is naast een sport van verhalen namelijk ook een sport van lijstjes.

En daar heeft de Finse wielergek @ammattipyoraily er eentje van. Hij zocht uit dat Van der Poel zich in een lijstje met onder andere Eddy Merckx erop kan rijden Eerste Paasdag.

Het gaat om het lijstje waarbij het erom gaat om zoveel mogelijk podiumplaatsen achter elkaar bij elkaar te te fietsen in een monument. De Italiaan uit de oudheid Constante Girardengo deed dat maar liefst tien keer achter elkaar in Milaan-Sanremo.

Meer recent deed de Duitser Erik Zabel het vijf keer achter elkaar in diezelfde koers en ook Merckx lukte het (uiteraard) in een monument; Luik-Bastenaken-Luik in zijn geval.

Van der Poel eerste coureur die het in Vlaanderen doet?

Van der Poel kan de eerste coureur worden die het voor elkaar krijgt in de Ronde van Vlaanderen. De huidige wereldkampioen won de koers in 2020 en 2022, en werd in 2021 en 2023 tweede achter respectievelijk Kasper Asgreen en Tadej Pogacar.

Het gaat zondag natuurlijk om de winst, maar in dit rijtje namen wil je toch ook best graag staan?

Programma Van der Poel

Na de Ronde van Vlaanderen zal Van der Poel de zondag erna uiteraard acte de présence geven om zijn zege van vorig jaar in Parijs-Roubaix te verdedigen. Maar daar blijft het niet bij dit voorjaar. De wereldkampioen zal namelijk ook weer eens van start gaan in de Amstel Gold Race, die hij op fenomenale wijze wist te winnen in 2019.

Daarna trek Van der Poel hoogstwaarschijnlijk nog even door om zich in Luik-Bastenaken-Luik te meten met Tadej Pogacar en Remco Evenepoel op de langere Waalse klimmen. Hoe de zomer van Van der Poel eruit zal zien, is nog onduidelijk.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024