Veilig Verkeer Nederland: 'Een fatbike is geen fiets'

Veilig Verkeer Nederland komt met het verlossende woord, en wie zijn wij om ze tegen te spreken...

Onze redacteur schreef het een tijdje geleden al in een column (daar ging hij er wat steviger in), maar nu voegt ook Veilig Verkeer Nederland zich erbij: de fatbike is geen fiets.

Geen fatbikes op verkeersexamen

In een persbericht zegt de brede maatschappelijke organisatie die zich inzet voor de duurzame aanpak van verkeersveiligheid met speciale aandacht voor kwetsbaren dat de fatbike niet (langer) welkom is bij de verkeersexamens die op dit moment worden afgenomen op basisscholen.

"Veilig Verkeer Nederland heeft besloten om fatbikes niet toe te staan tijdens het VVN Praktisch Verkeersexamen. Volgens directeur Evert-Jan Hulshof van Veilig Verkeer Nederland kan het hoge snelheidspotentieel van fatbikes leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel kinderen als de omgeving. Dit staat haaks op de doelstellingen van het VVN Praktisch Verkeersexamen en de manier waarop het examen wordt afgenomen", schrijft VVN.

Niet binnen de categorie fietsen

Voorts schrijft de organisatie dat ze de fatbike ook helemaal niet als fiets beschouwen. Directeur Evert-Jan Hulshof van VVN trekt fel van leer in het persbericht.

"Wij zijn van mening dat er specifieke regels moeten komen voor fatbikes om de verkeersveiligheid te waarborgen. Fatbikes passen volgens ons niet binnen de categorie fietsen, vanwege hun unieke kenmerken."

Aanvullende regels

Zo hebben fatbikes volgens VVN de potentie om hoge snelheden te bereiken, zelfs zonder te trappen. VVN benadrukt het gevaar van opgevoerde e-bikes, die illegaal zijn op de weg en een risico vormen voor de verkeersveiligheid.

VVN vindt dat fatbikes qua uiterlijk vaak meer vergelijkbaar zijn met gemotoriseerde voertuigen zoals snorfietsen en brommers dan met fietsen, wat verwarring kan veroorzaken en het aantal ongevallen kan doen toenemen. Ze pleiten daarom voor aanvullende regels, bij voorkeur binnen de bestaande wetgeving, zoals een minimumleeftijd en verplicht gebruik van een helm.

Nieuws
  • Beeld: Unsplash