Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: 'Soort airbag die in je rug zit'

Voor oud-renner Jan Bakelants is het genoeg. Er moet wat gebeuren in het wielrennen om de gevolgen van al die valpartijen te voorkomen.

Primus Haacht Classic 2022

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk – op de kop gezet. In de gevaarlijke aanloop naar de Kanarieberg op z’n 70 kilometer van de streep buitelden de renners plotseling over elkaar heen.

Het belangrijkste slachtoffer van de strook die juist uit de Ronde van Vlaanderen was gehaald vanwege het gevaar voor de renners: Wout van Aert. De Belg van Visma | Lease a Bike brak z’n sleutelbeen, meerdere ribben en z’n borstbeen. Kruis door Ronde en Roubaix. Ook onder andere Jasper Stuyven en Biniam Girmay missen die koersen.

Airbag

Uiteraard was het bij de online wielertalkshow/podcast Wielerclub Wattage van Sporza hét onderwerp van gesprek. Jan Bakelants vindt dat het genoeg is geweest. Het vallen zal altijd blijven, maar je kunt wel wat anders doen, is zijn betoog.

"Feit is dat er gevallen wordt en dat je in een koerssituatie altijd kunt vallen. Het enige wat je daar tegenin kunt brengen, is dat je de bescherming van de renners verhoogt. Dat je kledij aanhebt die de impact kan verminderen."

Daarvoor heeft Bakelants ook wel concrete ideeën. "Een soort airbag die in je rug zit zoals bij het skiën. Dat klinkt allemaal heel ridicuul en je kan dat in het belachelijke trekken. Maar je kan ook zeggen: eigenlijk zit daar wel iets in."

Gino Mäder

Bakelants wijst ook nog op wat er vorig jaar in de Ronde van Zwitserland gebeurde, toen Gino Mäder het leven liet na een val in een ravijn.

"Een klein jaar geleden is er een renner die van de weg gaat en daar het leven bij laat. Dat gebeurt helaas veel te veel. Dus moet je vaststellen dat er maatregelen nodig zijn die toch maken dat er in geval van impact minder gevolgen zijn."

"We moeten stappen zetten in die richting om te voorkomen dat er in de toekomst bij een valpartij geen noodlottige afloop is en dat de impact toch deels door iets anders wordt opgevangen."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022