Michel Wuyts streng voor organisatie Ronde: 'De Koppenberg-situatie neigt naar koersvervalsing'

Mathieu van der Poel won de Ronde van Vlaanderen, nadat hij wegreed op de veelbesproken Koppenberg.

Ronde vanVlaanderen 2024 men

Ivan García Cortina trok als koploper naar de Koppenberg, maar de Spanjaard kon het niet houden op de gladde stenen, zag zijn achterwiel wegslippen en moest van zijn fiets af. Achter hem moest bijna iedereen van de fiets af, behalve Mathieu van der Poel, Matteo Jorgenson en Mads Pedersen.

Koersvervalsing

Die eerste reed weg van de andere twee, en pas aan de finish zagen ze de wereldkampioen terug. Een beslissende fase in de Ronde dus. VTM-analist Michel Wuyts was na afloop streng voor de organisatie. "De Koppenberg-situatie neigt naar koersvervalsing."

"Voor de een meer dan voor de ander. Het is vooral gênant voor zij die het overkomt. Wielrennen hoort niet plots stil te staan, dat hoort niet te dwingen tot wat gezwalk op wielerschoentjes over gladde kasseien."

Plan B

Wuyts denkt dat de organisatie had moeten ingrijpen. "Dan zou het toch moeten dat een organisatie van naam en faam een plan B heeft en dat men tijdens de wedstrijd beslist: we doen de Koppenberg niet."

"In de ochtend bleek al dat de opkuismachine niet tot boven kwam. Moet je dan renners eroverheen sturen?"

Hij draagt ook een oplossing aan. "Dan kun je beslissen na de Paterberg de Koppenberg links te laten liggen en wat verder op het parkoers in te pikken. Op die zeven of acht kilometer komt het niet aan. Toch een beetje beter nadenken en durven beslissen tijdens de wedstrijd zelf."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024