Deze bekende namen doen zaterdag mee aan Unbound Gravel: een oud-profvoetballer en veel (oud-) profwielrenners

Aanstaande zaterdag staat de Heilige Graal van de gravelwedstrijden weer op het programma in Amerika: Unbound Gravel! Er doen een hoop (oud-) profs mee. Een overzicht. 

laurens ten dam

De Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix van het gravelen. De Elfstedentocht van Amerika voor gravelaars. Geef het beestje maar een naam... Hoe dan ook: Unbound Gravel over de onverharde wegen van Kansas is het meest prestigieuze gravelevenement ter wereld.

Je kan verschillende afstanden rijden, maar de 200 mijl, oftewel 320 kilometer, is de hoofdafstand. Aan die wedsrijd doen een hoop oud-profs mee, en dit jaar zelfs ook een WorldTour-prof. We zetten hieronder op een rijtje wie er allemaal acte de présence geven in Kansas.

Dutch Mafia: de Nederlanders

De Nederlandse gravelaars onder aanvoering van (nieuwbakken bondscoach) Laurens ten Dam maken al jaren furore in Amerika. Ook dit jaar is er weel een groot contingent vertegenwoordigd. Ten Dams maatje Thomas Dekker (die beter is dan ooit) is bijvoorbeeld van de partij.

Maar ook Thijs Zonneveld zint op revanche nadat hij vorig jaar zwaar ten val kwam in Unbound. Hij is met Niki Terpstra en Jasper Ockeloen (de man van Visma's Riejanne Markus) op stap in Amerika. Aanvankelijk was Ivar Slik daar ook bij, maar die kreeg een zwaar ongeluk - het gaat gelukkig naar omstandigheden weer goed met de oud-winnaar van Unbound.

Er is ook nog een Nederlander present die we tegenwoordig vooral in de winterse modder zien ploeteren: Joris Nieuwenhuis. Ook de broer van baanrenner Youri Havik, Piotr, is present.

Belgen (met een oud-profvoetballer)

Ook de Belgen sturen een aardige afvaardiging naar Amerika. Jan Bakelants reed vorig jaar al en is er nu ook weer bij. Hij krijgt gezelschap van Greg Van Avermaet, Lawrence Naesen en... Jelle Van Damme.

Die laatste naam doet wel een belletje rinkelen, maar geen wielerbelletje? Dat kan kloppen. Van Damme is een oud-voetballer. De 31-voudig international speelde onder andere bij Ajax.

Buitenlanders

Met Matej Mohoric staat er een WorldTour-renner aan het vertrek, die vorig jaar ook nog eens wereldkampioen gravel werd - we kwamen z'n naam overigens niet tegen op de deelnemerslijst bij de elite, maar dat zal wel een foutje zijn.

Er zijn ook tal van gestopte buitenlandse profs die zich op het Amerikaanse gravel wagen zaterdag: Daniel Oss, Nicolas Roche, Petr Vakoc, Chad Haga, Alex Howes, Benjamin Perry en Paul Voss. Andere opvallende naam: Freddy Ovett, het trainingsmaatje van Mathieu van der Poel in Spanje.

Op de deelnemerslijst spotten we ook de namen Bettini, Yates en Schleck. Maar dat ging dan wel om Francesco Bettini, Jesse Yates en Jordan Schleck. Die laatste komt zelfs uit Kenia, dus het zal wel geen familie zijn...

Bij de vrouwen is Tiffany Cromwell de grootste naam. Zij is de vriendin van Formule 1-coureur Valtteri Bottas, die zelf ook wielergek is.

Gravel
  • Cor Vos