Küng reed proloog Ronde van Zwitserland met fiets van €27.400 (en bidon van €22.000!)

De Zwitser kreeg van zijn fietssponsor een wel heel erg dure cadeau.

Wilier

Tijdritkanon Stefan Küng beschikt over een nieuw wapen van Italiaanse makelij. Fietsfabrikant Wilier heeft namelijk in samenwerking met de 30-jarige Zwitser van Groupama-FDJ een nieuwe tijdritfiets ontworpen. De 'Supersonica SLR' zou maar liefst 16% aerodynamischer zijn dan hun vorige tijdritfiets (de Turbine SLR).

De voornaamste nieuwigheden die ervoor zorgen dat de bolide super snel is, zijn een nieuw kader, custom tijdritsturen en... een super aerodynamische bidon! Dat is ook te merken aan de prijs. Voor een volledig afgemonteerde fiets met custom stuur betaal je een duizelingwekkend bedrag van €27.400!

Bidon van €22.000

Ook opmerkelijk: Escape Collective meldt dat Wilier maar liefst €22.000 investeerde in een zo aerodynamisch mogelijke bidon en bidonhouder. Eind 2023 werd die bidon goedgekeurd door de UCI, maar later kregen ze van de Internationale Wielerbond te horen dat het ontwerp toch niet geaccepteerd werd.

De UCI verzocht Wilier om een kleine wijziging aan te brengen aan de bidon, op basis van een 'uit de lucht gegrepen regel' waar niemand binnen Wilier ooit had van gehoord. Het nieuwe ontwerp werd intussen goedgekeurd, maar dat kostte de fietsfabrikant dus een pak geld.

Küng is tevreden

“Ik ben heel erg blij en ook onder de indruk van het werk wat Wilier", klinkt het bij een dolgelukkige Küng. "Toen onze ploeg en Wilier de sponsorovereenkomst tekenden, focustte ze 100% op het Supersonica project. In negen maanden een fiets ontwikkelen is uitdagend, maar de beste tijdritfiets ontwikkelen in negen maanden is nog lastiger."

"De fiets is ontwikkeld voor snelheid, dat voel je zodra je erop stapt. Na het proberen van het eerste prototype begin 2024, hebben we wat wijzigingen aangebracht. Het tweede prototype kwam kort daarna en daarin waren mijn verbeterpunten perfect verwerkt. Ik kan niet wachten om er op te koersen en bovenal om erop te winnen."

Zondag kwam Küng voor het eerst in actie met de Supersonica SLR, maar de voormalige Europese tijdritkampioen wist geen potten te breken. Hij strandde pas op een achtste plek, op 10 seconden van winnaar Yves Lampaert.

Materiaal
  • Cor Vos