Geen nummer twee voor Groenewegen in Slovenië: Nederlander lost bergop, Bauhaus wint

Leider Dylan Groenewegen werd halverwege de tweede rit in de Ronde van Slovenië bergop gelost en kon niet meesprinten voor zijn tweede ritzege op rij.

Phil Bauhaus wint

In tegenstelling tot de door Dylan Groenewegen gewonnen openingsrit moest er in de tweede etappe van de Ronde van Slovenië veel meer geklommen worden. Dat was er voor de Nederlander te veel aan, al waren alle andere sprinters wel van de partij in de finale. Phil Bauhaus was uiteindelijk als eerste aan de finish.

Hoewel het grootste gedeelte van de etappe over vlakke wegen ging, stond er halverwege een lange beklimming op het programma. Het ging om een flinke bult van 7,6 kilometer aan 6,3% gemiddeld.

De top lag weliswaar ver van de finish, maar toch zorgde de beklimming ervoor dat Groenewegen uitgeschakeld werd. De Nederlandse sprinter van Jayco AlUla moest vlak voor de top lossen en kon daarna niet meer terugkeren.

Ook vroege vlucht had het zwaar op de beklimming van de Celjska Koca, zoals het onding heet. Van de oorspronkelijke zes renners reed na de afdaling al niemand meer vooraan, waarna diverse aanvallers een nieuwe poging waagde. Uiteindelijk bleven Mikkel Honoré en Connor Swift voor lange tijd uit de greep van het peloton. Hun poging strandde in de laatste vijf kilometer.

Finale

In een chaotische finale trok Ben Healy (EF Education) nog ten aanval, maar voor een verrassing kon de Ierse kampioen niet zorgen. Het was Bahrain Victorious dat de boel perfect onder controle had ter faveure van sprinter Phil Bauhaus.

De sprint werd uiteindelijk aangetrokken door de mannen van Tudor, in dienst van Alberto Dainese. De Italiaan begon zijn sprint in ideale positie en leek te gaan winnen, maar op het eind kwam Bauhaus nog langszij. De 29-jarige Duitser won uiteindelijk met enkele milimeters verschil. De afwezigheid van Groenewegen zorgde ervoor dat thuisrijder Luka Mezgec voor eigen kans mocht gaan. Hij werd derde.

Phil Bauhaus neemt dankzij zijn zege ook de leiderstrui over van Dylan Groenewegen. De rappe Duitser van Bahrain Victorious zet hiermee zijn goede seizoen voort. In maart won hij namelijk al een etappe in de Tirreno - Adriatico en in de Giro sprintte hij tweemaal naar de derde plek. Voorlopig staat hij ook op de startlijst van de Tour de France.

Nieuws
  • Cor Vos