Interview | Daan Hoole wil Van der Poel in winnende positie brengen op Spelen: 'Met slechts drie man zal er ook veel druk op mij liggen'

Daan Hoole is bezig aan een uitstekend seizoen, dat bovendien nog veel mooier kan worden.

Hoole

Het zijn mooie dagen voor Daan Hoole. Na een succesvolle Giro d'Italia als helper van Jonathan Milan en een uitverkiezing voor de Olympische Spelen, staat hij voorlopig ook nog hoog in het klassement van de Ronde van België. Na afloop van de derde etappe ving Wieler Revue de Zuid-Hollander op voor een kort vraaggesprek.

"Een heftig dagje, want je moest constant voor je positie vechten. Helaas ben ik gevallen door een oliespoor op de weg en toen brak mijn pedaal. Het duurde even voordat ik terug kon komen, maar uiteindelijk ben ik gelukkig in het peloton kunnen finishen", vatte Hoole zijn dag samen.

De hardrijder van Lidl-Trek staat momenteel op een achtste plaats in het algemeen klassement op een halve minuut van leider Søren Waerenskjold. Morgen wacht de zwaarste etappe in en om Durbuy. "Ik krijg mijn kans om ook een klassement te rijden. Ja, ik geloof er zeker in. Waarom niet? We hebben ook Vacek en Stuyven. Er is nog geen duidelijke rol afgesproken, zolang we elkaar maar niet in de weg gaan rijden. In de koers zal het zich wel uitwijzen."

Olympische Spelen

Onlangs maakte bondscoach Koos Moerenhout bekend dat Hoole mee mag naar de Olympische Spelen, waar hij zowel de tijd- als wegrit zal rijden. Eind vorig jaar vertelde Hoole tegen Wieler Revue dat de groepsapp van het WK 2023 nog steeds behoorlijk druk was bij tijd en wijle.

"Nee, er is nog geen groepsapp voor de Spelen, maar die zal vanzelf komen. Ik hoop dat Dylan op tijd hersteld is, maar daar heb ik wel vertrouwen in. Met Dylan heb ik regelmatig contact. Met Mathieu niet, maar dat is ook niet heel erg nodig. Of hij een stem in mijn selectie heeft gehad, weet ik niet. Koos zal die beslissing zelf hebben gemaakt, maar hij zal het niet erg vinden dat er een extra knecht meegaat."

Moerenhout is nog niet in detail getreden wat betreft de rol van Hoole. "Ondersteunend in elk geval, maar het is niet dat me gezegd is dat ik tot een x-aantal kilometer mee moet kunnen. Het is een groot woord om mijn selectie een verrassing te noemen, maar ik rekende me ook niet rijk, ofzo. Misschien was het toch een kleine verrassing."

In Parijs rijdt Nederland met een team van slechts drie man. "Dat geeft ook mij natuurlijk veel meer druk. Zeker met Mathieu als favoriet, die daar écht kan winnen. Ik moet helpen om hem in de situatie te brengen dat hij daadwerkelijk kan winnen. Na het NK neem ik een week rust en dan ga ik op hoogte met de ploeg in Andorra. Dan nog een weekje thuis en dan richting de Spelen."

Nieuws
  • Cor Vos