Daan Hoole zag Belgen hun snor drukken: 'Ze zeiden dat ze niemand hadden meegenomen om op kop te rijden... Typisch Belgisch'

Daan Hoole reed een knappe koers in dienst van Mathieu van der Poel tijdens de olympische wegrit. 

Hoole

De lange Hoole was door bondscoach Koos Moerenhout puur en alleen als knecht meegenomen. En dus nam Hoole al vroeg in de koers de controle over het peloton. Samen met Mikkel Bjerg van Denemarken. Opvallende afwezige in de controle: België.

Ondanks dat de Belgen met Wout van Aert en Remco Evenepoel twee van de topfavorieten in de gelederen hadden, weigerden ze hun verantwoordelijkheid te nemen in achtervolging op de kopgroep. 'Een beetje pokeren', luidde het na afloop bij onze zuiderburen.

Alleen toen ze bij Nederland all-in gingen, was het pokeren van de Belgen snel over. Hoole ging van kop af en zou pas weer meerijden als België iemand erbij zou zetten. Dus werd Tiesj Benoot opgeofferd. "Die Belgen deden een beetje vervelend", aldus Hoole na afloop tegen de NOS.

Bjerg

"Als je eerste en derde wordt in de tijdrit, lijkt het mij logisch dat je ook op kop moet rijden. Op een gegeven moment zijn we maar gestopt en hebben gezegd: 'Jullie rijden mee, of anders doen wij het niet.' Ze zeiden dat ze niemand hadden meegenomen om op kop te rijden... Typisch Belgisch, maar ja, uiteindelijk rijden ze mee en winnen ze. Dus ze hebben het juiste plan gehad."

Hoole zelf kwam uiteindelijk als 72ste over de meet in Parijs. Op het moment dat het aanvallen begon, moest hij de rol lossen. Hij kwam één plekje eerder over de meet dan, jawel, Mikkel Bjerg. Zijn maatje tijdens de eerste uren van de koers.

Nieuws
  • Cor Vos