Daan Hoole is de nieuwe Nederlands kampioen tijdrijden, podium binnen vijf (!) seconden van elkaar

In tijdritten mag Daan Hoole een jaar lang starten in het rood-wit-blauw. Hij werd Nederlands kampioen voor Mick van Dijke en Sjoerd Bax. 

Daan Hoole kampioen

Het is topfavoriet Daan Hoole gelukt om de nationale titel bij het tijdrijden te bemachtigen, al was het ternauwernood. De renner van Lidl - Trek won namelijk na een bloedstollend spannend kampioenschap, waarbij het verschil tussen de nummers één, twee en drie slechts vijf seconden bedroeg.

Het NK tijdrijden werd verreden op een 36,8 kilometer lang parcours in en rond Steenbergen. De Brabantse plaats schotelde een parkoers voor met afwisselend lange rechte stukken en secties met wat meer bochtenwerk. Voor ieder wat wils dus.

De eerste van de favorieten die een serieuze richttijd neerzette was Mick van Dijke (Team Visma | Lease a Bike), die 43:40 deed over het parkoers. Daarna werd het een superspannend slot, waarbij Sjoerd Bax (UAE Team Emirates) en Daan Hoole (Lidl - Trek) allebei zeer nipt onder de tijd van Van Dijke zaten bij het tussenpunt.

Billenknijpen

Bax had op het tussenpunt een voorsprong van drie tellen op de tijdrijder van Visma | LAB, maar kwam op de finish uiteindelijk vier seconden tekort. Toen was het wachten op Daan Hoole, die halverwege tien tellen sneller was dan Van Dijke.

Het mondde uit in een regelrechte 'billenknijper', waarna Hoole slechts één tel sneller was dan Van Dijke op de streep. Zo kroonde de renner van Lidl - Trek, die later dit jaar ook deelneemt aan de Olympische Spelen, zich tot Nederlands kampioen, voor Van Dijke en Bax.

Zo was het verschil tussen het goud, zilver en het brons slechts vijf tellen, maar ook plek vier zat er bijzonder dicht bij. De continentale renner Marien Bogerd van Diftar Cycling Team werd namelijk vierde op slechts zes seconden van de winnaar. Vijfde werd Axel van der Tuuk (Metec), terwijl we Bauke Mollema Lidl - Trek) tegenkomen op plek acht, met een achterstand van 43 tellen ten opzichte van Hoole.

Vrouwen, beloften en junioren

Bij de vrouwen prolongeerde Riejanne Markus vandaag haar tijdrittitel. De renster van Team Visma | Lease a Bike versloeg in Steenderen haar teamgenoot Lieke Nooijen en Demi Vollering (SD Worx). Laatstgenoemde keek op de finish tegen een achterstand aan van een minuut en twaalf seconden.

Bij de beloften ging de tijdrittitel naar Wessel Mouris van Metec - SOLARWATT p/b Mantel. De 21-jarige renner versloeg Pepijn Veenings (Diftar Cyclingteam) en Elmar Abma (Volkerwessels) in de strijd om het rood-wit-blauw. Mouris deed 44 minuten en 17 seconden over het parkoers en was daarmee 38 slechts tellen langzamer dan elite-kampioen Hoole.

Bij de junioren trok Michiel Mouris, het vier jaar jongere broertje van Wessel, de titel naar zich toe. Dat terwijl Fee Knaven, dochter van oud-renner Servais, de juniorentitel bij de dames veroverde.

Nieuws
  • Cor Vos