Overzicht | Dit zijn alle 14 Nederlanders in de Tour

Er doen dit jaar veertien Nederlanders mee aan de Ronde van Frankrijk. Wij geven je een overzicht van alle Nederlanders, inclusief hun doelen. 

Nederlanders Van der Poel en Jakobsen

Met veertien deelnemers is Nederland het vierde land qua aantal deelnemers in de Tour. Enkel Spanje (15), België (28) en Frankrijk (32) zijn sterker vertegenwoordigd. Daarmee is succes nog niet gegarandeerd, maar de Nederlanders hieronder zullen hun uiterste best doen.

1) Cees Bol

Bij Astana is Cees Bol een van de belangrijke helpers in de sprinttrein van Mark Cavendish. De 28-jarige Nederlander zal vormt samen met Michael Mørkøv de lead-out die Cav naar zijn historische 35e ritzege moet helpen.

"Hij is er toe in staat", sprak Bol na afloop van het NK tegen ons over de recordjacht van zijn sprintkopman. De Zaandammer werd zelf vijfde in Arnhem.

2) Nils Eekhoff

Bij dsm-firmenich PostNL draait het in de vlakke etappes om sprinter Fabio Jakobsen. Nils Eekhoff is een van de pionnen die de oud-Europees kampioen zal bijstaan in de aanloop naar de massasprints.

De 26-jarige Eekhoff is zelf ook snel, vooral in een klein groepje. Het kan dus maar zo dat we hem in een overgangsetappe ten aanval zien trekken.

3) Dylan Groenewegen

Er waren het hele jaar wat twijfels over de sprintvorm van Dylan Groenewegen, maar op het NK poetste hij deze vakkundig weg en lijkt hij weer de snelste van alle Nederlanders. De 31-jarige Amsterdammer knalde naar het goud met een overtuigende spurt.

De winst op het NK was de vierde overwinning van het seizoen voor Groenewegen en bovendien de derde in ruim een maand tijd. Daarmee lijkt de sprinter van Jayco-AlUla klaar om de strijd aan te gaan met Jasper Philipsen en co.

4) Fabio Jakobsen

Daar waar Groenewegen in vorm lijkt voor de Tour, zijn er vraagtekens aanwezig rond de naam Fabio Jakobsen. Het uithangbord van dsm-firmenich PostNL bleefde een ongelukkig jaar tot dusver bij zijn nieuwe ploeg.

De 27-jarige sprinter won slechts één etappe en kon ook in de Ronde van Italië geen potten breken. Naar eigen zeggen was zijn aanpak voorafgaand aan de Giro verkeerd. Jakobsen is inmiddels een paar kilo kwijt en hoopt daarmee beter voor de dag te komen in de Tour.

5) Wilco Kelderman

Daar waar veel beoogd Tourrenners afvielen bij Team Visma | Lease a Bike, staat Wilco Kelderman wel aan de start. De 33-jarige klassementsrenner kende dan ook een uitstekend seizoen met top tien noteringen in Parijs - Nice en de Ronde van Zwitserland.

Kelderman is een van de Nederlanders die al pure knecht ingezet wordt in de Tour. Met Jonas Vingegaard en Matteo Jorgenson heeft de ploeg namelijk twee kanonnen voor het klassement. Hierdoor lijkt er weinig ruimte voor Kelderman om voor eigen succes te gaan.

6) Bart Lemmen

De een de dood, is de ander zijn brood... Daar waar meesterknecht Sepp Kuss vlak voor aanvang afviel voor de Tour, is Bart Lemmen zijn vervanger.

Daarmee krijgt het sprookje van de oud-militair een volgend hoofdstuk. De 28-jarige Lemmen werkte tot 2022 bij de Luchtmacht, en rijdt nu dus de Tour namens Visma | LAB. Na een uitstekend seizoen, met onder meer plek vijf in de Tour Down Under en een tweede plaats in de Tour of Norway, zal Lemmen als klimknecht worden ingezet in de Franse ronde.

7) Wout Poels

Wout Poels had dit jaar zijn zinnen gezet op de Giro d'Italia. Daar wilde hij na zijn ritzeges in de Tour en Vuelta vorig jaar zijn trilogie voltooien. Bahrain Victorious haalde hem echter vlak voor de start uit de selectie.

Het was een enorme domper voor de 36-jarige Limburger, die nu dus de Tour mag rijden. In Frankrijk zal hij helper zijn van kopmannen Santiago Buitrago en Pello Bilbao. Daarnaast mag de oud-winnaar van Luik - Bastenaken - Luik op sommige dagen voor eigen kans gaan.

8) Elmar Reinders

Om Dylan Groenewegen bij te staan in de massasprints neemt Team Jayco-AlUla Elmar Reinders mee naar de Ronde van Frankrijk. De 32-jarige renner rijdt daarmee zijn tweede Tour.

Op het afgelopen NK bewees Reinders nog maar eens van grote waarde te zijn voor Groenewegen. Samen met ploeggenoot Jan Maas controleerde hij lange tijd de koers, waarna de twee Nederlanders ervoor zorgde dat Groenewegen naar de nationale titel kon sprinten.

9) Mike Teunissen

Bij Intermarché - Wanty wordt veelal gekeken naar sprinters Biniam Girmay en Gerben Thijssen. Mike Teunissen zal hen beide bijstaan in de aanloop naar de sprint.

De 31-jarige renner uit Ysselsteyn rijdt alweer zijn vijfde Tour. Zijn stunt van 2019, toen hij de openingsrit won en het geel pakte, zal hij niet herhalen. De openingsetappe van dit jaar is namelijk iets te zwaar voor de snelle Teunissen.

10) Marijn van den Berg

Veel ogen zullen gericht zijn op Marijn van den Berg. De pas 24-jarige renner van EF Education rijdt zijn eerste Tour en de verwachtingen zijn direct aanwezig. Niet gek ook, want de rappe man die goed over de heuvels komt reed een goed seizoen.

Nadat hij vorig jaar al eens derde werd in een etappe in de Vuelta, won Van den Berg dit jaar een rit in de Ronde van Catalonië. De sterke sprinter won daarna bijna de Brabantse Pijl, maar zag zijn solo strandden in de slotkilometer. Een paar dagen later werd hij elfde in de Amstel Gold Race. Een veelbelovend renner dus!

11) Frank van den Broek

Van alle Nederlanders is de selectie van Frank van den Broek toch wel het meest verrassend. Het 23-jarige klimtalent uit Warmond rijdt namelijk pas zijn eerste seizoen in de World Tour.

Team dsm-firmenich PostNL lijkt dus grote plannen voor de toekomst te hebben voor Van den Broek, die mag wennen aan de Tour. De jongeling won dit jaar de koninginnenrit en het eindklassement in de Ronde van Turkije, dus daar zit potentie in!

12) Mathieu van der Poel

Van alle Nederlanders is Mathieu van der Poel natuurlijk de grootste blikvanger. De wereldkampioen staat aan de vooravond van zijn vierde Ronde van Frankrijk.

Van der Poel won dit jaar al de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix. Hij heeft zijn zinnen nu gezet op de Olympische wegrit in Parijs en lijkt zich in de Tour weg te cijferen voor sprinter Jasper Philipsen. Desondanks wil de gretige klasiekerspecialist zijn regenboogtrui een paar keer in de schijnwerpers zetten in La Grande Boucle.

13) Danny van Poppel

Bij Red Bull-BORA-hansgrohe is Primoz Roglic dé grote kopman, met het oog op een mogelijke Tourzege. Daarom is er geen plek voor sprinters Sam Welsford en Jordi Meeus, maar wel voor Danny van Poppel.

De 30-jarige Brabander is daarmee de enige rappe man bij de Duitse ploeg, maar zal vermoedelijk niet in iedere sprint zijn gang mogen gaan. Het bijstaan van kopman Roglic in vlakke zal zijn voornaamste taak zijn.

14) Bram Welten

Last, but not least... Bram Welten! De 27-jarige renner zal in het shirt van Team dsm-firmenich PostNL zijn debuut maken in de Tour. Dat zal hij doen als lead-out-man voor Fabio Jakobsen.

Welten is een logische keuze als sprntaantrekker, want hij beschikt zelf over veel snelheid. Winnen lukt hem echter niet vaak. Een etappe in de Tour de Vendée is zijn enige profoverwinning.

Overzicht

Alle Nederlanders in de Tour de France 2024!

Naast de veertien Nederlanders staat de deelnemerslijst vol met klinkende namen. Wil je alle ploegen en renners van de Tour de France 2024 bekijken? Klik dan op de link hierboven.