Hij doet het! Mark Cavendish pakt zijn historische 35e ritzege in de Tour

Mark Cavendish wint de vijfde etappe en pakt het record van 35 etappezeges in de Ronde van Fankrijk. 

Cavendish Tour 35

De vijfde etappe in de Tour de France ging van start in het hart van de Franse Alpen, maar was op maat gemaakt voor de rappe mannen. Na een weinig memorabele etappe zorgde Mark Cavendish voor een historisch moment door in Saint-Vulbas zijn 35e Touretappe te winnen.

Hersteldagje

Een dag na de zware Alpenrit over de Col du Galibier, kregen de renners vandaag veel eenvoudiger parkoers voorgeschoteld. Etappe vijf ging over 177,4 kilometer van Saint-Jean-de-Maurienne naar Saint-Vulbas, met daarin twee beklimmingen van de vierde categorie.

Het peloton maakte van de gelegenheid gebruik om er een welverdiend hersteldagje van te maken. Er was - net als in rit drie - weinig animo voor de vroege vlucht van de dag en het tempo lag de hele dag laag.

Pas na dertig kilometer maakten twee renners zich los: de Fransmannen Clément Russo (Groupama FDJ) en Mattéo Vercher (TotalEnergies). In dienst van Jasper Philipsen en Mads Pedersen werd het tempo in het peloton bepaald door Silvan Dillier (Alpecin) en Tim Delercq (Lidl - Trek), die gisteren nog een willekeurige camper indook voor een sanitaire noodstop.

Groen en bollen

Op zo'n zestig kilometer van de aankomst werd het peloton plotseling opgeschrikt. Niemand minder dan geletruidrager Tadej Pogacar ontweek ternauwernood een verkeersheuvel. Door de schokbeweging werd er achter de Sloveen gevallen. Onder meer Pello Bilbao lag op de grond, maar hij iedereen kon zijn weg zonder problemen vervolgen.

De manoeuvre van Pogacar leidde de finale in. Kort erna was de tussensprint, waar Mads Pedersen de volle buit pakte, achter de twee vluchters weliswaar. De Deen versloeg Sam Bennett en Biniam Girmay, waarna Girmay en Pedersen samen de virtuele leiding in het puntenklassement overnamen van de Noor Jonas Abrahamsen.

Op de tweede en laatste helling van de dag haalde diezelfde Abrahamsen dan weer zijn gram. De twee Franse koplopers werden ingelopen, waarna de renner van Uno-X het enige puntje pakte en zijn leiding in het bergklassement verstevigde. Aanvaller Clément Russo werd benoemd tot strijdlustigste renner van de dag.

Nerveuze finale

Na de truitjeswissel van Abrahamsen volgde een nerveuze finale. Op de natgeregende wegen in de laatste dertig kilometer wilde iedereen voorin zitten en steeg de nervositeit. Mede hierdoor kwamen onder meer Alexander Kristoff en Christophe Laporte ten val, zij het zonder erg.

In de laatste tien kilometer waren vooral UAE Team Emirates en Team Visma | Lease a Bike vertegenwoordigd aan het front, met het idee om Pogacar en Vingegaard veilig te houden. De sprintersploegen namen vanaf kilometer vier van het einde over, waar de veilige zone voor klassementsrenners vandaag begon.

Het waren vooral de Belgische ploegen Intermarché - Wanty en Lotto Dstny die het voortouw namen in de sprintvoorbereiding, maar in de slotkilometer was er niet één ploeg die een succesvolle lead-out kon uitrollen. In een chaotische sprint sprong Mark Cavendish van wiel naar wiel en schoot hij er uiteindelijk als een pijl vandoor. In de laatste meters bleef hij Jasper Philipsen en Alexander Kristoff voor.

Zo won de 39-jarige Brit dan eindelijk zijn historische 35e etappeoverwinning in de Tour. Hij is nu Eddy Merckx officieel voorbij qua aantal ritzeges, dus is nu alleenrecordhouder.

In het algemeen klassement waren er geen verschuivingen. Het groen hangt na de etappe om de schouders van Biniam Girmay. Ook dat is een historisch moment, want daarmee is hij de eerste zwarte Afrikaan die dat presteert.

Nieuws
  • Cor Vos