Vingegaard lacht om 'topvorm-uitspraken' Pogacar: 'Ik trek een beetje de kaart van slachtoffer, omdat ik het ben'

Jonas Vingegaard maakte indruk in het Centraal Massief. 

Vingegaard

De kopman van Team Visma | Lease a Bike kwam in de elfde etappe weliswaar op achterstand te liggen ten opzichte van Tadej Pogacar, maar hij wist die achterstand om te draaien en reed het gat tot de Sloveen toe. In de sprint was het vervolgens Vingegaard die verrassend met de winst aan de haal ging.

Het leidde ertoe dat Pogacar na afloop zei dat Vingegaard in de vorm in zijn leven verkeert. Nog beter dan in 2022 en 2023 toen hij de Tour de France daadwerkelijk wist te winnen. Toen de Deen die uitspraken voorgeschoteld kreeg tijdens de persconferentie moest hij lachen.

"Ik denk niet dat ik in de beste vorm kan zijn na anderhalve maand training", reageerde Vingegaard, die natuurlijk doelde op de race tegen de klok die hij heeft afgelegd na zijn zware val in de Ronde van Baskenland, waarbij hij onder meer zijn sleutelbeen en ribben brak en een longkneuzing opliep.

"Kijk waar ik vandaan kom", vervolgde Vingegaard. "Ik denk dat weinig jongens de Tour überhaupt hadden gehaald. Ik trek een beetje de kaart van het slachtoffer, omdat ik het slachtoffer ben."

Mentaal

Hoe dan ook is er een duel ontstaan in de elfde etappe. Pogacar heeft weliswaar nog een voorsprong, maar hoe hij werd bijgehaald op de Col de Pertus zal toch voor vraagtekens hebben gezorgd. Al sprak hij zelf na afloop van een goede dag en zag hij niet in hoe Vingegaard dit mentale gevecht gewonnen had.

"Ik was sterker op de eerste klim en hij op de tweede. Oké, vervolgens won hij de sprint, maar ik denk dat we hebben laten zien dat we gelijkwaardig zijn aan elkaar."

De etappe van vandaag gaat normaal gesproken geen gevecht brengen voor het algemeen klassement. Het zal eerder een strijd worden tussen de vluchters en sprinter.