Tadej Pogacar na weer een kunststukje in de Tour: 'Morgen ga ik een beetje van de omgeving genieten'

Even leek het erop dat Visma voor het dagsucces kon gaan, maar Tadej Pogacar sloeg toch nog toe. Morgen gaat hij de toerist uithangen, zo vertelde hij. 

tadej pogacar komt over de finish

Het zag er in de negentiende etappe van de Tour de France lange tijd goed uit voor de vluchters. Op weg naar Isola 2000 deed Wilco Kelderman in die vlucht beresterk werk voor Matteo Jorgenson. De Amerikaan leek op weg naar de ritzege, maar dat was buiten de eerzucht van gele trui Tadej Pogacar gerekend.

Pogacar kan klim naar Isola 2000 wel dromen

De Sloveen zette zijn brommer aan met nog zo'n acht kilometer te gaan en raapte binnen mum van tijd alle vluchters op. Op twee kilometer van de streep kwam hij bij Jorgenson. Z'n vierde ritzege van deze Tour de France was een feit. Even later zat hij alweer klaar om eens rustig te vertellen hoe zijn dag was verlopen. Hij legde uit waarom hij zo graag wilde winnen.

"Dit was de Koningingenrit. Ik kan nu bevestigen dat de Bonette een behoorlijk enge klim is. In training kun je het laatste stukje overslaan (de laatste steile kilometer is een rondje naar de top, red.), maar nu niet. Ik ben dus superblij dat ik weer goede benen had."

Pogacar bewaart goede herinneringen aan de omgeving. Hij zat op hoogte in de aankomstplaats "Tussen Tour en Giro heb ik hier de hele maand juni getraind. Dat was geen makkie, want ik moest dus iedere dag deze klim weer oprijden. Daarom ken ik 'm supergoed. Op trainingskamp had ik het er met ploeggenoten al over hoe we het aan zouden gaan pakken en we deden het precies zoals we toren zeiden."

Pogacar dacht nog even dat-ie in de problemen kwam. "Toen ik Jorgenson passeerde deed ik dat met een inspanning en die voelde ik wel. M'n benen waren toen een beetje dood. Dus ik keek achterom of-ie misschien terugkwam.

Morgen toerist

Het is ongelofelijk, maar waar: de honger naar ritzeges lijkt gestild bij Pogacar. Hij deed uit de doeken dat de bergrit van Nice naar Col de Couillole niet op z'n verlanglijstje staat.

"Morgen ga ik lekker een beetke van de omgeving genieten. We gaan de ontsnapping laten gaan. Het zijn de wegen waarop ik in juni veel getraind heb en waar ik eigenlijk al een groot deel van m'n carrière train", aldus de in Monaco woonachtige Sloveen.