Britse journalist gaat 'boekje opendoen' over vermeend dopinggebruik bij Team Sky en Team GB

Nick Harris beweert dat Team Sky haar succes in de Tour te danken heeft aan dopinggebruik.

Sky

De Britse journalist Nick Harris heeft een dopingbommetje gegooid. Hij doet al sinds 2012 onderzoek naar Team Sky en Team GB en gaat daar nu een boekje over opendoen. "Dit verhaal zal je kijk op het gouden tijdperk van Team Sky en Team Groot-Brittannië veranderen", schrijft hij op zijn blog Sporting Intelligence.

Harris wilde zijn bevindingen al na vijf jaar publiceren, maar naar eigen zeggen stak zijn toenmalige krant daar een stokje voor. Nu zal hij het verhaal zelf naar buiten brengen. "Het verhaal gaat over een diepgewortelde cultuur van dopinggebruikers in de staf van zowel Team Sky als Team GB tijdens het gouden tijdperk van het Britse wielrennen."

"Ik zal voor het eerst onthullen wat ik ontdekt heb over het dopingverleden van sleutelfiguren van de grote teams die het Britse wielrennen goud en glorie bezorgden”, vervolgt hij.

"Ik zal je vertellen hoe – in een tijd waarin de boegbeelden van deze teams beweerden dat ze het bewijs waren dat je schoon kon winnen – insiders en klokkenluiders mij vertelden over de hypocrisie, verkeerde informatie en verduistering die centraal stonden in het project. En over de omerta die alle geheimen geheim hield.”

Kritische kijk

Sky won in haar gouden tijdperk (2012 - 2019) maar liefst zeven keer de Ronde van Frankrijk. Ze deden dat met Bradley Wiggins, Chris Froome (4x), Geraint Thomas en Egan Bernal. Daarna ging het bergaf met de ploeg in de Tour.

Er wordt al langer met een kritische bril gekeken naar het Toursucces van de Britse formatie. Zo testte Chris Froome in de Vuelta van 2017 positief op een te hoge waarde salbutamol. De UCI liet de zaak evenwel vallen omdat WADA concludeerde dat de door Froome genoemde omstandigheden tot een te hoge urinewaarde zouden kunnen leiden.

Richard Freeman, destijds werkzaam als arts bij Team Sky, werd dan weer vier jaar geschorst omdat hij in 2011 testosteronpleisters leverde aan de hoofdkantoren van team Sky en British Cycling, in 2011. Het is niet duidelijk voor welke atleet die bedoeld waren.

Nieuws
  • Cor Vos