André van den Ende

Column | Niks Mathieu van der Poel! Ik ben zaterdag in de olympische wegrit voor Wout van Aert

Onze redacteur is een Nederlander, maar zaterdag overweegt hij toch sterk om voor een Belg te supporteren. Hij legt uit waarom. 

André van den Ende

Een jaar geleden riep ik de wielergoden aan om Wout van Aert wereldkampioen tijdrijden te laten worden. Ik eiste een regenboogtrui van ze omdat Wout van Aert er zo vaak net naast grijpt, en de nodige pech heeft. Dat is er een jaar later niet bepaald beter op geworden. Daarom wil ik nu dat hij de olympische wegwedstrijd wint zaterdag.

plat-Hollands kloteseizoen voor Van Aert

Goden roep ik er bij gebrek aan succes in het verleden niet voor aan. Dat heeft eerder averechts gewerkt dan dat het hielp. Van Aert kende namelijk op z'n plat-Hollands gezegd een behoorlijk kloteseizoen. Keihard tegen de grond vlak voordat het er echt om ging. Meer dan ooit had hij zich gefocust op de Ronde en Roubaix. Het was in één klap verloren in het Vlaamse tussendoortje Dwars Door Vlaanderen.

Hij reed de Tour, reed uiteraard enkele ereplaatsen bij elkaar en werd daarbij een paar keer flink gehinderd. Uiteraard was hij weer belangrijk voor de ploeg, vooral in de gravelrit. De vorm was vanwege z'n moeilijke voorjaar niet helemaal zoals de jaren ervoor, maar toch cijferde hij zich weer helemaal weg voor het hogere doel als het moest.

Borrelnootje in een schaal met worteltjes

Mathieu van der Poel reed - en ik schrijf dit niet graag op - reed wat ongeïnspireerd in de rondte. Ik snap het wel een beetje, want het was een Tour voor klimmers of sprinters. Van der Poel moet zich er gevoeld hebben als een borrelnootje in een schaal met worteltjes: niet helemaal op z'n plek.

Maar toch, het wakkerde wel een gevoel aan dat er onderhuids al een beetje zat na het knalvoorjaar van Van der Poel. Het knalvoorjaar dat volgde op een knaljaar, met wereldtitel en winst in Milaan-Sanremo en Roubaix. Mathieu had wel even genoeg gewonnen.

Daarom heb ik een - al zeg ik het zelf - dapper besluit genomen. Lieve Belgen, lezen jullie mee? Ik, volbloed Ollander, ben zaterdag voor Wout van Aert. In een wedstrijd waar Mathieu van der Poel aan meedoet. Ik heb inmiddels wel een schriftelijk verzoek bij de Wielergoden ingediend dat die in 2028 in Los Angeles olympisch goud wint bij het mountainbiken. Misschien werkt zoiets beter als je het wat langer van tevoren aangeeft. Maar eerst: hup Wout!

P.S. Bovendien is - zoals ik al eens opschreef - Wout van Aert eigenlijk toch al een Nederlander.

Columns
  • Cor Vos