Knetemann: 'Rousse en Prudhomme moeten niet doen alsof zij het vrouwenwielrennen op de kaart hebben gezet!'

Roxane Knetemann neemt geen blad voor de mond als het gaat om de organisator van de Tour de France Femmes.

Roxane Knetemann

De Tour de France Femmes is een doorslaand succes, maar volgens NOS-analiste Roxane Knetemann moet koersdirecteur Marion Rousse niet naast haar schoenen gaan lopen.

‘Marion Rousse en Christian Prudhomme moeten niet doen alsof zij het vrouwenwielrennen op de kaart hebben gezet. Ze zijn gewoon op een denderende trein gesprongen. Ze konden sociaal wenselijk niet meer om een vrouwen-Tour heen. Het klopt dat de Tour de France Femmes een megaboost is voor het vrouwenwielrennen. Maar het zijn absoluut niet de pioniers hoor.’

Marion Rousse: 'Vollering nog steeds favoriet'

Wij spraken Marion Rousse en zij gelooft dat Demi Vollering nog altijd de favoriet is deze Tour. 'Maar misschien wat minder uitgesproken dan vorig jaar. Vorig jaar ging het alleen maar over het duel Vollering – Van Vleuten, en was het lastig om met namen te komen die het hen lastig konden maken. Dit jaar is dat toch wel anders."

"Dan denk ik aan Elisa Longo Borghini, die haar beste niveau weer haalt en aan Kasia Niewiadoma na haar overwinning in de Waalse Pijl. Er zijn meerdere favorietes dit jaar en dat laat de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen zien. Dat gezegd hebbende: Vollering blijft de topfavoriete, zeker nu ze uit eigen land mag vertrekken.”

Prudhomme: 'Tour de France Femmes moet nog 100 jaar meegaan'

Koersdirecteur bij de mannen Christian Prudhomme is overdonderd door het succes van de Tour de France Femmes. "We wilden de Tour voor vrouwen opnieuw op de kaart zetten en we willen tevens dat deze koers nog minstens 100 jaar meegaat. Vanaf de prille start was het meteen de allerbelangrijkste wedstrijd op de vrouwenkalender en dat zal het mijns inziens ook blijven."

"En vergis je niet. De vrouwen-Tour is ‘Le Tour’. Daar bedoel ik mee dat de Tour de France Femmes net zo belangrijk voor ons is als die van de mannen. Het is een en hetzelfde merk. De mensen die de regie normaal gesproken al voor de Tour doen, doen het een paar weken later ook voor de vrouwen. We stellen dezelfde hoge kwaliteitseisen.”

Prudhomme vindt het een logische keuze om met de Tour de France Femmes naar Nederland te gaan. "We gaan alleen naar het buitenland als we daar enthousiasme voor de Tour ontmoeten. Jullie kijken samen met de Denen het meest naar de Tour de France voor mannen, maar de Nederlanders staan op de eerste plaats als het om vrouwenwielrennen gaat."

Vrouwen
  • Eppo Karsijns