Knetemann hekelt kritiek op dubbele etappe in Tour Femmes: 'Andere mensen moeten werken van 9 tot 5'

Roxane Knetemann relativeert de kritiek op de dubbele etappe in de Tour de France Femmes van vandaag. 

Knetemann Roxane commentator

Na de openingsetappe van maandag, staat er vandaag een dubbele Nederlandse etappe op het programma in de Tour de France Femmes. Allereerst een korte ochtendrit van Dordrecht naar Rotterdam en vervolgens een tijdrit in het centrum van de havenstad.

Geen gewenste situatie

De dubbele etappe zorgt voor veel kritiek. Men noemt het niet meer van deze tijd en vindt dat er teveel gevraagd wordt van rensters en stafleden. Hierbij wordt ook gewezen naar de mannen-Tour, waar in 1991 voor het laatst twee etappes op één dag werden verreden.

Marion Rousse, Tourdirectrice, gaf tegenover Het Nieuwsblad aan dat dit voor de organisatie ook geen gewenste situatie is. Echter, vanwege de Olympische Spelen kon de Tour pas op maandag beginnen. De Française (partner van Julian Alaphilippe), gaf aan dat zij vast wilde houden aan het format van acht etappes en er daarom dus gekozen is voor een dubbele etappe.

'Het is gewoon zo'

Roxane Knetemann is het niet eens met de kritiek op dubbele rit. "We kunnen er links of rechtsom heel veel over zeggen, maar het is gewoon zo", zegt ze als commentator tijdens de live-uitzending van de ochtendetappe. "Andere mensen moeten werken van 9 tot 5."

De dochter van wijlen Gerrie Knetemann vindt de kritiek van nu ook mosterd na de maaltijd. "Het peloton weet al heel lang dat dit zo is", zegt ze. "In etappekoersen moet je energie sparen waar dat kan. Het is gewoon zo."

Knetemann heeft meer medelijden met de stafleden van de Tourploegen. "Voor het personeel is het een hele onderneming", weet ze. "Het peloton is pas rond acht of negen uur vanavond in het hotel. Dan moet er nog gemasseerd en gegeten worden."

"Er wordt veel gevraagd, en dus niet alleen van de rensters", gaat Knetemann verder. "De vrouwen zijn de hoofdartiesten, maar vergeet niet dat er een hoop belangrijke mensen om hen heen staan die het mogelijk maken dat zij doen wat zij doen."

De ochtendetappe eindigt rond de klok van half twaalf. De tijdrit van vanmiddag start om 15:00 uur.