🎥 Dubbelslag voor Roglic! Sloveen wint en pakt rood nadat Lennert Van Eetvelt te vroeg juicht

Van Eetvelt leek zijn eerste bergetappe in een grote ronde te gaan winnen, maar hij begon te vroeg met juichen, waarna Roglic een dubbelslag sloeg. 

Roglic klopt Van Eetvelt in Vuelta

Primoz Roglic heeft de eerste bergetappe in de Vuelta gewonnen. De Sloveen was de sterkste op de slotklim, maar kwam in de sprint met zeven tekort. Lennert Van Eetvelt leek te gaan winnen, maar de jonge Belg juichte te vroeg. Zo pakte Roglic alsnog de ritwinst.

Valpartij Arensman

Na drie dagen in Portugal kwam de Vuelta vandaag thuis in Spanje. De vierde etappe startte in Plasencia en eindigde op Pico Villuercas, na een lange slotklim van ongeveer 15 kilometer. Het venijn zat 'm duidelijk in de staart, want de laatste drie kilometer gingen omhoog aan ruim 13 procent gemiddeld!

Voor wat betreft de strijd om de ritzege en het rood was het dus lang wachten op de slotklim. Toch gebeurde er onderweg genoeg. Zo lagen Thymen Arensman, Carlos Rodríguez en Laurens De Plus vroeg in de etappe al op de grond. De drie INEOS-speerpunten konden gelukkig hun weg vervolgen.

Vijf vluchters

Mede door de valpartij viel het peloton even stil en reden vijf renners weg. Pablo Castrillo (Equipo Kern Pharma), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Filippo Zana (Jayco-AlUla), Bruno Armirail (Decathlon-Ag2r) en Sylvain Moniquet (Lotto-Dstny) vormden de vlucht van de dag.

Moniquet pakte op de eerste twee lange - maar niet steile - beklimmingen de bergpunten en verzekerde zich zo van de bergtrui. Armirail was vooraan met andere intenties aan de gang, want hij was van de vluchters het best geklasseerd in het klassement (op 31 seconden van Van Aert).

De Fransman bleef uiteindelijk met Castrillo het langst vooruit. De twee waren echter kansloos voor de ritzege. In het peloton zorgde Red Bull-BORA-hansgrohe namelijk voor de controle, in dienst van topfavoriet Primoz Roglic natuurlijk.

Red Bull-BORA-hansgrohe nam het heft in handen.

Vuurwerk op de slotklim

Het eerste gedeelte van de slotklim leek, zoals verwacht, meer op een sprintvoorbereiding. Vanaf vijf kilometer van het einde gingen de stijgingspercentages namelijk gruwelijk de hoogte in en iedere klassementsrenner wilde daar van voren zitten.

Eenmaal op die steile stroken nam UAE het initiatief. Pavel Sivakov plaatste als eerste een versnelling. Aleksander Vlasov (Red Bull) kreeg het gat niet dicht, waarna Roglic zelf de kop nam in het peloton.

De Sloveen sloop naar het wiel van Sivakov, waarna het wachten was op een nieuwe impuls. Die kwam van... opnieuw Sivakov! En het was opnieuw Roglic die pareerde en controleerde.

De drievoudig eindwinnaar nam zijn verantwoordelijkheid en nam de kop, terwijl veel favorieten achter hem in moeilijkheden zaten. Onder meer Thymen Arensman en Adam Yates werden gelost. Dat gold echter niet voor Felix Gall, want toen Roglic ietwat temporiseerde, vloog de klimmer van Decathlon-Ag2r ervandoor.

Van Eetvelt juicht te vroeg

Roglic stoomde na een nieuwe versnelling onverstoorbaar door en hengelde de Oostenrijker weer binnen. Enkel een sterke Enric Mas en de piepjonge Lennert Van Eetvelt konden zijn wiel houden op de steile stroken. De drie gingen op en over Gall.

Op twee kilometer van de finish was het gedaan met de steilste percentages, waarna de drie vooraan gingen pokeren. Van Eetvelt nam niet meer over en dacht aan de ritzege, terwijl Mas en Roglic niet vol doortrokken. Het zorgde ervoor dat João Almeida (UAE), Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) en Felix Gall terugkwamen.

Zo gingen we met zes renners de laatste kilometer. Riccitello probeerde een sprint te voorkomen, waarna ook Gall nog eens een sprong waagde. Roglic reageerde attent op de pogingen, waarna het weer stilviel.

Hierdoor kwam Mikel Landa vanuit de achtergrond terug. De Spanjaard zag zijn kans schoon om de rest van de kopgroep te verrassen, waarop Lennert Van Eetvelt zich geroepen voelde te reageren.

De jonge Belg vloog naar het wiel van Landa toe en knalde eroverheen. Roglic kwam uit het wiel van de kopman van Lotto-Dstny, maar leek tekort te komen. Totdat... Van Eetvelt te vroeg ging juichen. Hij leek Roglic niet te zien, waarna de Sloveen kwam er alsnog overheen kwam. Hij won zo de eerste bergetappe in de Ronde van Spanje.

Beelden van de sprint

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Van Eetvelt werd dus spijtig genoeg tweede achter Roglic, terwijl Almeide op plek drie eindigde. De eerste zeven eindigden in dezelfde tijd, maar de gaten daarachter waren al vrij groot.

Het verlies voor Antonio Tiberi (8e op 18 seconden) viel nog mee, maar Sepp Kuss eindigde op plek 11 al op 28 seconden. De grootste verliezers waren Richard Carapaz (25e op 1'29"), Adam Yates (26e op 1'29"), Cian Uijtdebroeks (29e op 1'38") en Thymen Arensman (39e op 2'35").

Roglic gaat nu aan de leiding in de Vuelta en heeft een voorsprong van acht seconden op zijn naaste belager: João Almeida. Enric Mas staat op plek drie op 32 tellen. Arensman staat al op bijna drie minuten.

Morgen gaat de Vuelta verder met een etappe voor de sprinters. Dan zal Wout van Aert zijn slag weer willen slaan. De Vlaming duelleerde vandaag nog in de tussensprint met Kaden Groves (de Australiër won), waarna hij liet lopen op de slotklim.

Nieuws
  • Cor Vos