Vuelta | Iconische klim, iconische etappe? Alles wat je moet weten over etappe 16: Luanco-Lagos de Covadonga

Hieronder vind je alle informatie over de Vuelta-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 16 vuelta

Parkoers

Ook na de rustdag zullen de klassementsrenners weer aan de bak moeten. Met een hoogte van slechts 1068 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 procent is het op papier helemaal niet zo’n indrukwekkende klim, maar de Lagos de Covadonga is vooral imponerend door de omgeving waarin het zich bevindt.

Mart Smeets noemde Lagos de Covadonga ooit een van de meest spookachtige beklimmingen in de wielersport. De klim werd in 1983 voor het eerst bedwongen en sindsdien is Lagos de Covadonga uitgegroeid tot een bekende col in de Vuelta. De laatste keer dat de Vuelta a España Lagos de Covadonga aandeed, was in 2021.

Toen besloten Egan Bernal en Primož Roglič er een show van te maken door ver van de finish aan te vallen. De Sloveen bleek uiteindelijk de beste op de slotklim. Voor de Lagos de Covadonga liggen met de Mirador del Fito en Collado Llomena nog twee beklimmingen die een rol spelen in deze etappe. Escartín: “Net na de rustdag kan deze etappe een van de favorieten duur komen te staan.”

Profiel van de etappe

Profiel van de slotklim

TV

Je hebt voor de Vuelta a España de keuze uit twee zenders: Sporza en Eurosport. Beide zenders doen iedere dag live verslag van de koers. Vandaag komt de eerste renner naar verwachting tussen 17.00 uur en 17.30 uur boven op de slotklim. De NOS zendt de Vuelta in het weekend vaak live uit in de reguliere Studio Sport-uitzendingen.