Amerikaanse zender ESPN rangschikt sporten op zwaarte: kunstschaatsen, stierenvechten en lacrosse eindigen boven wielrennen

ESPN heeft zestig sporten gerangschikt en daaruit blijkt dat ze wielrennen niet zo heel moeilijk/zwaar vinden bij de Amerikaanse zender...

mathieu van der poel na een sportprestatie die volgens espn niet zo moeilijk is

Het is eigenlijk zoals met de Oscars en muziekprijzen, of iets dichterbij het onderwerp: de verkiezing van sportman en sportvrouw van het jaar. Appels met peren vergelijken. Toch heeft de Amerikaanse zender ESPN dat gedaan. Ze maakten een ranglijst van zestig geselecteerde sporten.

De criteria van ESPN

Om het wat minder een appels-en-peren-onderzoek te maken, bedacht ESPN tien criteria waarop een keur aan experts iedere sport beoordeelde. Ook bij het selecteren van de experts ging de Amerikaanse zender al niet over één nacht ijs. Ze schrijven daar zelf over: "Een groep van sportwetenschappers van het Amerikaanse Olympisch Comité, academische die jaren de spieren van sporters bestudeerden, een topatleet en journalisten die hun hele leven naar deze sporten hebben gekeken."

De tien criteria waar ESPN dat panel de sporten op liet beoordelen zijn: uithoudingsvermogen, sterkte, kracht (dat zijn schijnbaar twee verschillende criteria..), snelheid, behendigheid, lenigheid, mentale kracht, volharding, hand-oog-coördinatie en tactiek.

Wielrennen scoort op uithoudingsvermogen, maar eindigt in middenmoot

Het geeft wielrennen na het afgaan van al die criteria een score van 54,375 punten, een optelsom van de tien criteria, waarbij de experts telkens cijfers van 1 tot en met 10 gaven aan iedere sport die ze moesten beoordelen.

Wielrennen op de weg komt er zoals je begrijpt prima vanaf op uithoudingsvermogen. Daarin scoort de sport een 9,63. Samen met langeafstandslopen de hoogste score van alle sporten. Vooral op het gebied van behendigheid (3,75), lenigheid (2,63) en hand-oog-coördinatie (3,0) verliest het wielrennen een toppositie. Uiteindelijk eindigt wielrennen op een 20ste plaats, één plekje onder kunstschaatsen, maar ook lacrosse (14e) en stierenvechten (15e) scoren beter. Boksen eindigt op een eerste plaats.

Dat wielrennen op behendigheid zo laag scoort, is in onze ogen wel een onderschatting van in een peloton fietsen of een afdaling rijden. We dagen de experts uit om het eens te proberen en dan nog eens een cijfer te geven voor dat criterium...

Het hele lijstje

De hekkensluiter van het lijstje is vissen. Die sport scoort alleen op hand-oog-coördinatie en tactiek een hoger cijfer dan een twee. Ook baanwielrennen (de sprintonderdelen, als we het goed begrijpen) is meegenomen in het onderzoek. De sport van Harrie Lavreysen moet het doen met een 27ste plek - maar eindigt wel boven cheerleaden.. (52ste).