Koos Moerenhout over EK: 'Kan bij België zeker voor problemen zorgen dat ze Philipsen én Merlier hebben'

De Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout zegt dat hij een andere keuze dan die van België had gemaakt in aanloop naar het EK wielrennen. 

koos moerenhout bij een microfoon van de nos

Het zijn beide gevierde bondscoaches. Zowel Koos Moerenhout als Sven Vanthourenhout behaalden mooie successen als bondscoach van de nationale federatie. Uiteraard is dat te danken aan de toprenners waar ze over kunnen beschikken (Van der Poel, Van Aert, Evenepoel en anderen), maar dat ze de neuzen bijna altijd dezelfde kant opkrijgen is een prestatie.

Moerenhout met speldenprikje voor Belgen

Toch zouden ze niet altijd dezelfde keuzes maken. Onze bondskoos Moerenhout had bijvoorbeeld voor de wegwedstrijd van het EK die vandaag verreden wordt een andere Belgische selectie op papier gezet.

In gesprek met Wielerflits praat hij eerst nog in de platitudes die we gewend zijn uit dit soort interviews. Dat de Belgen wel een paar aardige wielrenners op de been kunnen brengen bijvoorbeeld. "De Belgen zijn altijd goed op kampioenschappen. Zij beschikken over renners die de klassiekers en kampioenschappen goed aankunnen. Ze doen altijd mee voor winst."

Niet echt schokkende woorden, maar daarna zit er toch iets van een speldenprikje in de woorden van Moerenhout. Zijn collega Sven Vanthourenhout koos er namelijk voor om zowel Jasper Philipsen als Tim Merlier op te nemen in de selectie. Twee rassprinters, die het allebei kunnen afmaken in een massasprint.

"Dat kan zeker voor problemen zorgen, maar dat weten we zondag pas. Ook zonder die keuzes te maken kan je winnen, alleen persoonlijk vind ik het prettig om één renner het vertrouwen te geven. Maar ik snap ook de moeilijke keuze die er op tafel komt, daarin moet iedereen zijn eigen afweging maken."

Moerenhout gaat Van Aert missen

Moerenhout nam zelf alleen Olav Kooij mee als sprintspeerpunt, maar met Mathieu van der Poel heeft hij natuurlijk nog wel een andere pion die ook voor de winst wil gaan in Hasselt. Hij ziet in Kooij een sprinter die zich ook steeds meer ontwikkelt richting het klassieke werk.

"De selectie is om hem, en om Mathieu van der Poel, gebouwd. Zij passen mooi binnen het parkoers van dit EK. Het is een attractief parcours waar verschillende scenario’s mogelijk zijn en waarbinnen wij als ploeg moeten kunnen anticiperen."

Voor wat betreft een scenario waarin Van der Poel komt bovendrijven, is het jammer dat Wout van Aert er niet bij is - onze hoofdredacteur stelde dat al eerder vast in een opiniestuk. "Het is heel zonde wat er met Wout van Aert gebeurd is, als renner en als mens. Dat gun je niemand. Dat had ook binnen het hard maken van de wedstrijd een interessante pion geweest. Die zal wel gemist worden", stelt ook Moerenhout vast.