Zondag begint het WK wielrennen in Zürich en de UCI heeft het programma daarvoor wat omgegooid - het is dit jaar geen novum, maar gebeurt ook nog niet zo lang: het is meteen aan de individuele tijdrijders, waar vroeger de eerste zondag altijd in het teken stond van een ploegentijdrit; de laatste jaren een mixed relay, daarvoor het WK ploegentijdrit van merkenteams. We nemen in dit artikel het parkoers, de favorieten en de tv-tijden met je door.
Parkoers
De tijdrit van Zürich is lang. Niet als je het vergelijkt met de tijdritten van 'vroeger', maar wel als je het afzet tegen de edities van de laatste jaren. In Wollongong en Imola kregen de renners nog iets meer dan 30 kilometer tegen de klok onder de wielen; nu is dat 46,1 kilometer - dit lijkt overigens ook weer een trend, want in Leuven (2022) en Glasgow (2023) was het ook ongeveer die afstand.
De 46,1 kilometers in en om Zürich zijn relatief vlak, zeker als je in ogenschouw neemt dat het een WK in bergland Zwitserland is. Maar de bergen en heuvels rond Zürich passeren ze in de tijdrit letterlijk met een grote boog. Zoals je op het reliëfkaartje met de route ziet, zitten tussen de wegen waarover de tijdrit gaat wat bergen, met bijvoorbeeld de bekende Pfannenstiel, waar de wergrit wel overheen gaat.
Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen beklimmingen in het parkoers zitten, want in het middengedeelte krijgen de renners wel degelijk wat klimwerk te verstouwen. Hieronder zie je het profiel.
In totaal kent het parkoers vijf klimmetjes. De meesten daarvan zijn kort, variërend van 200 meter tot 700 meter lengte, met stijgingsperecentages tussen de 5 en 8 procent. Vanaf halfweg koers krijgen de tijdrijders een iets langere klim voor de kiezen: 2,4 kilometer aan 4,9 procent, met ene stuk van 600 meter dat 8,5 procent is. Na de klimmetjes is het weer vlak in het stuk langs het meer van Zürich.
Favorieten
Natuurlijk is niemand minder dan Remco Evenepoel de torenhoge favoriet om zijn wereldtitel te verlengen. Vorig jaar in Glasgow vond hij een parkoers dat minder op zijn lijf was geschreven dan nu en was hij twaalf seconden sterker dan nummer twee Filippo Ganna. De Italiaan is er in Zürich bij, maar hij sloeg het EK nog over vanwege vermoeidheid dus het is zeer de vraag in welke vorm hij is. Wat betreft de Azzuri kan het ook komen van de kersvers (in Drenthe wonende) Europees kampioen Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike).
Joshua Tarling werd vorig jaar derde in Glasgow. De 20-jarige rising star van het tijdrijden was toen een revelatie, maar dit jaar is hij net wat minder op dreef. In de Vuelta gaf hij op en op de Spelen werd hij vierde (zonder lekke band had hij waarschijnlijk brons gepakt).
Stefan Küng rijdt het WK in eigen land. Dat is natuurlijk een extra drijfveer om goed te presteren. Maar zien we hem Evenepoel ook kloppen? Mwoa, niet echt. Misschien kan Primoz Roglic dat wel. Hij toverde in Tokio al eens een wondertijdrit uit de benen op de Spelen van 2021.
Andere kandidaten voor een top10-plek: Jay Vine (Australië), Stefan Bisegger (Zwitserland), Magnus Sheffield (VS), Victor Campenaerts (België), Brandon McNulty (VS) en - leve het chauvinisme! - Nederlands enige deelnemer Daan Hoole.
TV en weer
Je kunt het WK tijdrijden aanstaande zondag live bekijken op NPO1 in Studio Sport, bij Sporza op VRT1 en op Eurosport1 (en betaald ook op HBO Max en Discovery+). De eerste renner start om 14.45 uur en de laatste zal naar verwachting rond 17.30 uur over de meet komen.
De weesvoorspelling ziet er goed uit voor zondag. Het is nagenoeg windstil en volgens buienradar blijft het bij een temperatuur van zo'n 20 graden droog. Wel wordt het gedurende de dag wat bewolkter (dus dan moet je een paar druppels ook nooit helemaal uitsluiten).
- Cor Vos