De transfers van Decathlon Ag2r-La Mondiale: aantal gevoelige vertrekkers, maar bovenal aanwas van toptalent

Het wegseizoen zit er pas net op, maar wij kijken alvast vooruit naar 2025 en nemen de transfers van de teams onder de loep. Deze keer: Decathlon Ag2r-La Mondiale.

Decathlon Ag2r-La Mondiale

De plaatsjes in de WorldTour zijn nog niet allemaal verdeeld eind oktober, maar Decathlon Ag2r-La Mondiale heeft haar dertig namen al op papier staan. Het maximaal aantal voor een WorldTour-formatie. De Franse formatie verwelkomde negen nieuwe renners en zag ook negen renners vertrekken.

Op papier lijkt Decathlon Ag2r-La Mondiale misschien niet erop vooruit te zijn gegaan, want er vond een aantal gevoelige transfers plaats. Zo vertrok Ben O'Connor naar Team Jayco-AlUla, ging Valentin Paret-Peintre naar Soudal Quick-Step en vertrekt ook de goed presterende Alex Baudin. Waar die laatste naartoe gaat is nog onbekend.

Verder vertrokken de volgende namen: Edvald Boasson Hagen (stopt), Larry Warbasse (onbekend), Franck Bonnamour (onbekend, hij was al weg bij de ploeg vanwege een afwijkend bloedpaspoort), Jaakko Hänninen (onbekend), Damien Touzé (Cofidis) en Valentin Retailleau (TotalEnergies). Renners die de ploeg kan missen in de jacht naar de top.

Toptalenten

Want Decathlon Ag2r-La Mondiale gaat voor de top. De ploeg heeft sterke sponsors en bovendien barst het van het talent. Zeker sinds afgelopen transferperiode. Deens kampioen Rasmus Pedersen, Noa Isidore, Oscar Chamberlain en Léo Bisiaux maken de overstap van de opleidingsploeg naar de proftak. Zeker van die eerste en die laatste mag in hun eerste jaar al een en ander worden verwacht.

Dan is er nog het grootste talent van allemaal: Paul Seixas. De Franse klimmer slaat de beloftecategorie over en komt meteen over van de junioren. Seixas staat te boek als absoluut toptalent. Dit jaar reed hij in een Zwitserse juniorenkoers 26 minuten lang 6,4 watt per kilogram. Daarmee sla je tussen de profs geen modderfiguur.

Dan is er nog de komst van Johannes Staune-Mittet, die vorig jaar nog de Giro d'Italia U23 wist te winnen. De Noor had nog een doorlopend contract bij Team Visma | Lease a Bike en zou op termijn de rol van Ben O'Connor moeten kunnen overnemen bij Decathlon Ag2r-La Mondiale.

De drie andere nieuwelingen: Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Callum Scotson (Team Jayco-AlUla) en Tord Gudmestad (Uno-X Mobility). Zeker Bissegger moet een van de leiders kunnen worden in de voorjaarsklassiekers, terwijl Gudmestad in de sprints de nodige ereplaatsen hoopt te behalen.

Nieuws
  • Cor Vos