HomeWorldTourRichie Porte winnaar Down Under, Holmes verrast op Willunga Hill

Richie Porte winnaar Down Under, Holmes verrast op Willunga Hill

Richie Porte is de winnaar van de Tour Down Under. De Australiër wist desondanks niet te winnen op Willunga Hill. Hij werd verrast door Matthew Holmes.

De laatste etappe van de Tour Down Under leidde het peloton naar Willunga Hill, de heuvel waar Porte al jaren onklopbaar is. Een kopgroep van liefst 26 man zou zich afscheiden van de groep met favorieten. Daarbij onder anderen de drager van de bergtrui Joey Rosskopf, Bert-Jan Lindeman, Manuele Boaro, Michael Storer en Holmes. Vanwege de omvangrijke groep moest het peloton hard werken om de 26 renners onder controle te houden. Wereldkampioen Mads Pedersen deed een flinke duit in het zakje voor zijn kopman Porte. 

De voorsprong liep na het beulswerk van de Deen echter weer op en aan de voet van Willunga Hill, die al eerder in de etappe was beklommen, bedroeg het verschil een ruime minuut. Ondertussen was het in de achtergrond alle hens aan dek voor titelverdediger en klassementsleider Daryl Impey, die duidelijk niet de benen had om zijn leidende positie met succes te verdedigen. 

Op een kilometer van de finish liet Antwan Tolhoek zich even zien, maar niet veel later nam Koning Willunga Hill het heft in handen. Met een verschroeiende demarrage reed Porte weg van zijn concurrenten. Een voor een slokte hij de vroege vluchters op en leek hij eenvoudig naar de zege te kunnen rijden. Dat was echter buiten Holmes gerekend, want de Brit had nog iets in zijn benen en eiste de etappezege voor zich op. Porte is uiteraard wel de eindwinnaar. Beste Nederlander was Dylan van Baarle, die met een negende plaats andermaal liet zien tegenwoordig vlot omhoog te kunnen. De Voorburger eindigde als vijfde in het eindklassement.  

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Shirin van Anrooij onthult geheime wapen: stokbrood belegd met pennywafel…

Er wordt in het wielrennen de laatste tijd veel gesproken over voedingsstrategieën en Shirin...

Meer zoals dit

Colbrelli: ‘Dit is mijn jaar! Parijs-Roubaix winnen is een droom’

Sonny Colbrelli was in de zevende wielerhemel na het winnen van Parijs-Roubaix. De Europees kampioen klopte Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel. "De Ronde van Vlaanderen is mijn eerste droom, Parijs-Roubaix mijn tweede. Dat ik hem bij mijn debuut win is ongelooflijk."

Powless verrassende winnaar Clásica San Sebastián

Neilson Powless heeft zijn eerste profzege geboekt in de Clásica San Sebastián. De Amerikaan was de beste uit een groep van vier. De topfavorieten lagen te ver achter op de slotklim en kwamen er niet meer aan te pas.

Overzicht prijzengeld | De kassa rinkelt bij Deceunick-Quick Step

Net als op de eerste rustdag, wordt ook op de tweede rustdag een tussenstand gemaakt van het gewonnen prijzengeld. Dankzij de etappeoverwinningen van Mark Cavendish en Julian Alaphilippe is het bij Deceuninck-Quick Step kassa. Ook Jumbo-Visma boert lekker.