Wuyts: 'We moeten Van der Poel en Van Aert los van elkaar beoordelen'

In ons jaaroverzicht analyseren we met vijf kenners het wielerjaar 2019. Met Michel Wuyts hadden we het over Mathieu van der Poel en Wout van Aert. 'Zonder die val had Van der Poel de Ronde gewonnen.'

Van der Poel
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

“Dat Van der Poel zo’n stunt zou uithalen als in de Amstel Gold Race had ik niet verwacht. Het is het moment van het jaar. Zo’n laatste kilometer heb ik in mijn loopbaan als commentator nooit eerder gezien. Het was bijzonder om daar commentaar bij te leveren en ik voelde dat ik mijn gezonde verstand verloor. Dat moet ook op zo’n moment. Zonder die val had hij ook de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Ik herinner me de volgauto’s waarin ploegleiders als Walter Planckaert en Hilaire Van der Schueren met open mond naar hem zaten te kijken. De vader van Gianni Meersman zei me dat niemand anders momenteel kan wat Van der Poel daar deed.”

“Van der Poel en ook Wout van Aert hebben op de weg veel baat bij het crossen. Dat is tegenwoordig geen strontlopen meer, maar een opeenvolging van bochten. Van der Poel is in de cross in staat om meer dan een uur lang op te trekken zonder spoor van verzwakking. Van Aert doet het honderd keer, maar wordt dan wel minder. Dat is het grote verschil tussen beiden. Maar we moeten ze wel los van elkaar bewonderen. Misschien loont het voor andere wegrenners om te bestuderen of ze intensere trainingsvormen moeten doen, maar je ontkomt er niet aan om uren te maken als wegrenner. Wat vooral wordt onderschat is dat Van Aert en Van der Poel meer en zwaardere trainingen aankunnen.”