Giro vandaag: langs de Italiaanse kust

In de achtste etappe van deze Giro d'Italia rijden de coureurs van Tortoreto Lino naar Pescara. Het wordt een lange dag, want er staan maar liefst 239 kilometers op het programma. De rit is echter grotendeels vlak, dus de sprinters zijn weer aan zet.

Giro

Tekst: Ludo van Klooster

Parkoers

De eerste honderddertig kilometer kustwegen zijn vlak, daarna maken de renners een lus het heuvelachtige binnenland in, waar drie klimmen voor strijd kunnen zorgen. De eerste en lastigste klim, de Monte della Mattera, is weliswaar tien kilometer lang maar is met zijn drie procent hellingspercentage een gemakkelijke ‘loper’. Vorig jaar maart, dertig kilometer noordwestelijker, bestreden Koen Bouwman en Bauke Mollema elkaar in de tweede etappe van de Coppi en Bartali Week. Koen Bouwman viel eerst aan maar ging onderuit, Mollema won de etappe. Mollema is bezig aan zijn derde Giro, hij debuteerde in de vanuit Amsterdam gestarte ronde van 2010. In zijn tweede Giro (2017) werkte Mollema met Jungels zich samen met Dumoulin uit de naad in achtervolging op diens concurrenten, die waren ontsnapt op de laatste klim van de Giro 2017. Mollema eindigde toen in het eindklassement zevende, dit jaar podium?  

Streek

Het tweede Giro-weekend beginnen de renners in de regio Abruzzo, maar na acht kilometer volgen ze grotendeels de kustlijn in de regio Le Marche, de Marken. De regio vormde tot 1860 de grens van het pauselijk rijk, toen Piemontese troepen het bij Italië voegden. Vanuit Tortoreto Lido, waar in 2011 al eens een etappe begon, nemen de renners niet het prachtige fietspad, zoals in de Giro Bio in 2011 toen er een tijdrit was. Dit fietspad langs de Adriatische Zee maakt deel uit van de hier al grotendeels gerealiseerde Ciclovia Adriatica, dat met 1300 kilometer van Trieste tot de hakpunt van de Italiaanse laars het langste fietspad van Europa wordt.

In Le Marche komen de renners eerst door San Benedetto del Tronto, traditionele eindplaats van de Tirreno - Adriatico, ze passeren de schoenenstreek van Civitanova en dan Senigallia, de naam duidt op Gallische aanwezigheid, en ze zien in Loreto de basiliek met het in de kruistochtentijd overgeplaatste kribbetje van Jezus. Na een lus landinwaarts finishen Giro renners voor een vijfde keer in Pesaro (klemtoon op Pé).

Favorieten

Hoewel het laatste kwart van de etappe vrij heuvelachtig verloopt, zal het vandaag aan de sprinters zijn. Wel is het oppassen in de finale, want in de laatste vijf kilometer krijgen de renners nog een venijnige afdaling met enkele krappe haarspeldbochten voorgeschoteld. In Pesaro zelf liggen nog drie haakse bochten, waarvan één op tweehonderd meter van de aankomst. 

Pascal Ackermann is vandaag de topfavoriet. De Duitser won deze Giro al twee etappes en draagt de maglia ciclamino voor beste sprinter. Ook Caleb Ewan liet zich tijdens de vlakke etappes in deze Ronde van Italië al van zijn goede kant zien. Elia Viviani's prestaties zijn wat minder gebleken. Uit vorm is de Italiaan echter niet, getuige zijn tweede plek in etappe 2. 

Favorieten volgens Wieler Revue:

***** Pascal Ackermann

**** Caleb Ewan, Elia Viviani

*** Arnaud Démare, Davide Cimolai, Ryan Gibbons

** Matteo Moschetti, Paolo Simion, Manuel Beletti, Simone Consonni

* Enrico Battaglin, Diego Ulissi, Marco Canola, Valerio Conti, Francesco Gavazzi