Magistrale Mathieu van der Poel herstelt de orde in Rosmalen

Mathieu van der Poel heeft zijn Europese veldrittitel met succes verdedigd. In Rosmalen was er weinig te doen aan de suprematie van de Nederlander.

Mathieu van der Poel

Vier minuten en twaalf seconden, zoveel tijd kreeg kreeg Van der Poel afgelopen donderdag aan zijn broek op de flanken van de Koppenberg. In het interview na de finish voorspelde de Nederlander dat hij niet vreesde voor de continentale titelstrijd. "Daar zal het wel beter zijn", sprak hij. "Slechter kan alleszins niet." En slechter werd het ook niet. 

Het waren Lars van der Haar, de eerste Europese kampioen bij de eliterenners, en wereldkampioen Wout van Aert die de holeshot voor hun rekening namen. Na een foutje van de man uit Woudenberg was Van Aert even alleen weg, maar vanuit de achtergrond kwam Van der Poel al snel aansluiten.

De twee bleven even samen, maar lang duurde dit niet. Toen Van Aert het tempo aan het einde van de tweede ronde even liet vieren achtte Van der Poel juist zijn moment gekomen. Het gat was direct geslagen. Hoewel de regenboogtrui druk op de pedalen bleef zetten zou MvdP zijn voorsprong in het restant van de cross keurig verdedigen.

Ook pech bleef de Nederlander van Corendon-Circus bespaard. Hierdoor kon Van der Poel in de laatste ronde al ver voordat hij de finishstraat opdraaide al zijn feestje vieren. Op het podium werden zijn inspanningen beloond met een verse Europese kampioenstrui. Wout van Aert was op gepaste afstand de nummer twee van de wedstrijd. Laurens Sweeck bezorgde de Belgische selectie nog maar een eremedaille.