Pogacar, Vingegaard of toch Roglic? Dit zijn onze favorieten voor Tour de France 2024!

Wordt de Tour een strijd van de Grote Vier, Grote Drie of Grote twee? Wij blikken vooruit op de strijd om het geel. 

Tour Pogacar Vingegaard Roglic

Door de zware opening van de Tour moeten de favorieten er direct staan. Etappe één en twee in Italië kennen al voldoende klimwerk, terwijl de renners in rit vier al over de Col du Galibier worden gestuurd.

Verder zijn de tijdrit op dag zeven, de negende etappe over gravelstroken en de twee Pyreneeënritten op 6 en 7 juli bepalend. Daarna wordt de Tour afgesloten met een loodzwaar slot naar en rond Nice. Kortom, de aanstaand Tourwinnaar zal de hele ronde goed moeten zijn.

Pogacar vs. Vingegaard

Op voorhand lijken Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard de topfavorieten. De twee duelleerde in de voorbije drie Rondes van Frankrijk al. Daarbij won de Deen twee keer en de Sloveen één, al valt te zeggen dat bij Pogacar's eindzege Vingegaard nog niet de topper is die hij in de jaren daarna werd in de Tour.

Dit jaar kennen de twee een aanloop met een verhaal. Pogacar won al de Giro en mikt op de dubbel. Dat terwijl Vingegaard een lange revalidatie achter de rug heeft sinds zijn zware val in de Ronde van het Baskenland. Het is daarom bij beide gissen naar hun vorm, waarbij de berichten over de Sloveen een stuk positiever zijn dan over de Deen.

Wat volgens ons vaststaat is, dat als hij in orde is, de kopman van Visma | LAB de betere pure klimmer en ronderenner is dan alleskunner Pogacar. De vraag is dus echter of de 27-jarige Deen goed genoeg is om het zijn rivaal lastig te maken. Daarom krijgt Pogi van ons de voorkeur en denken we dat hij de Tour gaat winnen!

UAE vs. Visma

Het duel tussen Pogacar en Vingegaard kan wel eens op een duel der ploegen uit kunnen draaien. Daar waar Visma | Lease a Bike de voorbije twee edities van de Tour excelleerde door het UAE Team Emirates van Pogacar vakkundig uit te schakelen, kunnen de rollen dit jaar wel eens omgedraaid zijn.

UAE heeft met Adam Yates, João Almeida en Juan Ayuso een paar gigantisch sterke luitenanten in huis. De Brit en de Portugees domineerden de voorbije Ronde van Zwitserland, waarbij zij op één en twee eindigde in het klassement. Zij zullen ook de rol als schaduwkopman vervullen.

Het verhaal bij Visma | LAB is bekend. De ploeg wordt dit jaar blijven geteisterd door blessures en ziektes. Hierdoor zijn Steven Kruijswijk, Dylan van Baarle en Sepp Kuss er niet bij in de Tour.

Daartegenover staat wel dat de Nederlandse formatie met Matteo Jorgenson een nieuwe schaduwkopman in huis heeft. Hij kende met onder meer winst in Parijs - Nice en Dwars door Vlaanderen een ongekend topjaar.

Primoz Roglic

Onze derde favoriet is Primoz Roglic. De 34-jarige Sloveen verkaste afgelopen winter naar BORA, dat nu Red Bull-BORA-hansgrohe heet. Daar is hij nu de absolute kopman en probeert hij alsnog de Tour de winnen.

De viervoudig grote ronde-winnaar krijgt met Alexandr Vlasov en Jai Hindley twee meesterknechten mee, maar of dat genoeg is voor Tourwinst vragen wij ons af. Pogacar en Vingegaard lijken toch echt een treedje hoger te staan dan Roglic, al gunnen we het hem natuurlijk van harte!

Remco Evenepoel

En dan hebben we daar Remco Evenepoel nog. Het 24-jarige fenomeen rijdt zijn eerste Tour en gaat direct voor een topnotering. Niet gek ook, want hij won als jongeling al de Vuelta en heeft met zijn tijdrit een gigantisch wapen in huis.

Wij schatten zijn kans op Tourwinst echter niet hoog in. In het hooggebergte heeft hij nog niet aangetoond mee te kunnen met de allerbesten. De Pyreneeën- en Alpenritten zullen er te zwaar aan zijn voor kopman van Soudal Quick-Step.

Onze favorieten voor de Tour de France 2024!

INEOS

Het Britse INEOS Grenadiers stuurt een sterk blok naar de Tour. Het heeft met Egan Bernal, Carlos Rodríguez, Tom Pidcock, en Geraint Thomas vier kandidaten voor in de top tien in huis. We verwachten echter niet veel van de 38-jarige Thomas, die ook al de Giro reed.

Het meest verwachten we van Rodríguez. De Spaanse klimmer werd vorig jaar, op zijn 22e, al vijfde in de Tour de France en won er een etappe. Dit jaar zien wij in hem een bedreiging voor het podium. Pidcock en Bernal zijn op hun beurt dan weer een vraagteken.

De Colombiaanse Tourwinnaar van 2019 na een lange terugweg eindelijk de aansluiting met de wereldtop weer heeft gevonden. Of dat genoeg is om een rol van betekenis te spelen is echter nog maar de vraag.

Pidcock lijkt een klassement uit te sluiten, al droomt hij wel van geel in de Italiaanse openingsetappes. Wij geloven in hem en zien hem in staat om daarna a la Alaphilippe/Voeckler heel lang in het geel te rijden. Daarom is hij onze darkhorse!

Overige kanshebbers

De sterke blokken van UAE, Visma en INEOS en de aanwezigheid van Evenepoel zorgen ervoor dat er weinig plaatsen overblijven op de favorietenlijstjes. Bij ons is nog één plekje vrij en die is voor Jayco-AlUla-kopman Simon Yates. De 31-jarige Brit, dit volgend jaar voor Visma | LAB rijdt, werd vorig jaar vierde in de Tour en ziet kansen om dit te verbeteren.

Wie volgens ons net tekort komen voor een ster zijn Enric Mas (Movistar), David Gaudu (Groupama), Felix Gall (Decathlon AG2R), Pello Bilbao en Santiago Buitrago (Bahrain) en Giulio Ciccone (Lidl), al maken zij allen kans op een plek in de top tien. Ook Richard Carapaz (EF) wordt niet tot de favorieten benoemd. Hij gaf kort voor de Tour aan dat hij niet fit genoeg was om de hele ronde goed te zijn en lijkt dus te mikken op etappezeges.