Rolt organisatie Giro d'Italia roze loper uit voor Tom Dumoulin met drie zware tijdritten?

Na de bekendmaking van het Giro-parkoers besluit Tom Dumoulin of hij in 2019 voor de Giro of de Tour gaat. Als we de geruchten mogen geloven is de 102de Ronde van Italië wat tijdritkilometers betreft in ieder geval niet in zijn nadeel.

Tom Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Naar de dag van morgen kijken veel wielerliefhebbers uit: de presentatie van het parkoers van de Giro d'Italia. De organisatoren hebben reeds drie etappes geopenbaard, maar naar de rest is het voorlopig gissen. En dat doen speurneuzen maar wat graag.

Wat weten we al zeker? Dat de Corsa Rosa volgend jaar begint in Bologna. Van de 8,2 kilometer lange openingstijdrit zijn de eerste kilometers vlak, maar in de slotfase moet er stevig geklommen worden: De klim naar het Santuario di San Luca, elk jaar het decor voor de finish van de Giro dell'Emilia, zal uitmaken wie de eerste roze trui mag aantrekken. Een dag later vertrekt de karavaan uit de historische universiteitsstad. Het gaat in zuidelijke richting, maar de finishplaats heeft RCS Sport nog niet aangekondigd.

In etappe negen staat er wederom een lastige tijdrit op het menu. Over een afstand van 34,7 kilometer gaat het dan van Riccione naar de ministaat San Marino. Hoewel het eerste deel van de proef tegen de tijd slechts lichtjes bergop loopt is de slotfase wederom lastig. De finish ligt op 648 meter hoogte, ergens op de beroemde Monte Titano, in het toeristische hart van San Marino. 

Ook de tiende etappe heeft Mauro Vegni reeds de wereld in geslingerd. Vermoedelijk wordt de 174 kilometer lange tocht van Ravenna naar Modena niet de meest spectaculaire etappe. Veel vlakkere biljartlakens zijn er in Italië immers niet te vinden.

De rest van het af te leggen traject wordt morgen geopenbaard. La Stampa pakte echter enige tijd geleden al uit met het parkoers. De Italiaanse krant voorspelt dat het zwaartepunt van de Giro volgend jaar in de laatste twee weken ligt. Onder meer een etappe van Cuneo naar Pinerolo (een verwijzing naar de legendarische solo van Fausto Coppi) en een etappe met zowel de Gavia als de Mortirolo staan op het menu voor de laatste bergrit aankomt op de Passo Croce D'Aune.

De ronde wordt naar verluidt afgesloten met een tijdrit door Verona. De winnnaar van de 102de Giro zal in het plaatselijke amfitheater worden gehuldigd. De krant maakt gewag van de Torricelle in de vijftien kilometer lange afsluiter. Dit is de klim die zowel in het WK van 1999 als 2004 voor scherprechter speelde. 

De Giro zou, mits deze laatste tijdrit door de organisatie wordt bevestigd, bijna zestig individuele tijdritkilometers bevatten. Dat is meer dan het dubbele dan de aankomende Ronde van Frankrijk. In La Grande Boucle zijn een individuele proef én een ploegentijdrit van 27 kilometer in het parkoers opgenomen.

Ook de mensen achter het wielerplatform 'Lasterketa Burua' maken zich traditiegetrouw al maanden voor de officiële presentatie druk om de routes van de roze ronde. Ze maken er samen met anderen een sport van om zo veel mogelijk routes voor de presentatie al te weten te komen. Gisteren pakten ze uit met de vermoedelijke bergetappes die in de laatste twee weken van de etappekoers zullen zitten.

In hoeverre de geruchtenjagers gelijk hebben weten we morgen. Dan presenteert RCS Sport namelijk het parkoers van de Giro d'Italia.