HomeAchtergrondHavik en Bol winnen Driedaagse van Alkmaar, Krol gloreert in vrouwenomnium

Havik en Bol winnen Driedaagse van Alkmaar, Krol gloreert in vrouwenomnium

De afgelopen dagen stond het Sportpaleis Alkmaar in het teken van de Alkmaarse Wielerdriedaagse. Drie dagen lang zoefden de wielen over het houtwerk om het naar Noord-Holland afgereisde publiek te vermaken.

Het wielerevenement, dat voor het tweede achtereenvolgende jaar op het programma stond, was volgens wedstrijdleider Eddy Bakker een veel betere editie dan de eerste uitgave: "Robert Slippens en Danny Stam hebben hun reputatie waargemaakt. Er was een mooi rennersveld en we hadden drie dagen lang spannende wedstrijden."

"Het publiek was meer dan verdubbeld en het samenspel tussen de renners en publiek zorgde voor een geweldige ambiance. We kijken trots terug op een geslaagd evenement, meldt Bakker in zijn relaas.

Voor de vrouwen stond er een omnium om het programma. De dames streden tegen elkaar in scratches, puntenkoersen, temporaces, afvalkoersen en – op de laatste dag – een dernykoers. 

Het was Pheadra Krol die op de eerste dag direct liet zien dat ze niet zonder ambitie naar Alkmaar was gekomen. De Heerdense renster van Restore Cycling greep op de openingsdag de macht.

Op dag twee werd Krol als leidster afgelost door Kelly Markus, maar dankzij een ijzersterk optreden op de slotdag kon Krol de koppositie weer overnemen. De 19-jarige zou met vijf punten voorsprong op Amber van der Hulst de Driedaagse van Alkmaar op haar naam schrijven. Markus werd derde in de eindafrekening.

De elite mannen mochten het drie avonden lang in koppels tegen elkaar opnemen. Titelverdediger Yoeri Havik en zijn koppelpartner Cees Bol – eerder deze week al de nummers twee en drie in de Sluitingsprijs Putte-Kapellen –  lieten zich vanaf dag één gelden op de diverse onderdelen.

Het duo was vanaf het begin de leider in het klassement, maar cadeau kregen ze de eindzege allerminst. Ze werden namelijk op de voet gevolgd door Niki Terpstra en Pim Ligthart. De tandem stond voor aanvang van het laatste onderdeel twintig punten achter. Om te winnen moesten de twee een ronde voorsprong behalen tijdens de afsluitende ploegkoers.

De tempobeul uit Krommenie zette alles op alles, maar Havik kon zijn karretje maar blijven aanhaken. Havik en Bol eindigde als 3e bij de ploegkoers, voldoende om aan kop te blijven in het eindklassement. Havik en Bol gingen er derhalve na drie dagen met de eindoverwinning vandoor voor Terpstra en Ligthart. Dion Beukeboom reed samen met Marc Hester naar plaats drie.

Vanzelfsprekend was Havik in zijn nopjes met de overwinning: "Mijn maat Cees Bol is onervaren op de baan maar super gemotiveerd. We zijn allebei heel snel waardoor we veel punten konden halen. Het was mooi dat er zoveel publiek was. We moesten alle zeilen bijzetten maar hebben echt drie dagen genoten.

Als stayerhoofdstad van Nederland kon deze discipline niet ontbreken tijdens de Driedaagse. De nummers één en twee van het in september verreden EK waren ook nu ontzettend aan elkaar gewaagd.

Reinier Honig reed achter gangmaker Jos Pronk won de eerste avond over 100 rondes. Het Duitse koppel Franz Schiewer en gangmaker Gerd Gessler schreven de tweede avond op hun naam.

Honig en Pronk zetten op de finaleavond al vroeg de aanval in. De Duitse rivalen konden hen niet meer achterhalen, waardoor de Nederlandse kampioenen er na honderd ronden met de eindwinst vandoor gingen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Arnaud De Lie vol vertrouwen ondanks tiende plaats: ‘Van Aert en Laporte niet zo sterk als verwacht’

De kopman van Lotto-Dstny zat samen met het Visma | Lease a Bike-trio Laporte,...

Vos klopt Kopecky en Longo Borghini in titanensprint Omloop het Nieuwsblad

Vijf avonturiers kozen voor een dagje in de vroege vlucht. Elisa Longo Borghini wilde...

Wout van Aert onder de indruk van aanval Skujins op Berendries: ‘Die was beangstigend sterk, ja’

Met een brede lach deed Van Aert na afloop zijn verhaal bij Sporza. Hij...

Tratnik spreekt van grootste zege in loopbaan: ‘Of mijn rol nu verandert, moet je aan de ploegleiding vragen, haha’

Na afloop deed de Sloveen zijn verhaal in gesprek met Sporza. "Ja, ik ben...

Meer zoals dit

Benieuwd naar het wielerpoolteam van oud-topper? Tom Boonen kiest voor deze renners (en eentje ervan is familie…)

Met Omloop Het Nieuwsblad start het wielerseizoen 2024 écht. En dus zijn ook veel...

Lefevere over komst Moscon naar ploeg: ‘Sponsor Specialized heeft mailtje gestuurd met een aantal bezorgdheden’

Patrick Lefevere was deze week vooral in het nieuws vanwege de door hemzelf gecreëerde...

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...