HomeAchtergrondHavik en Bol winnen Driedaagse van Alkmaar, Krol gloreert in vrouwenomnium

Havik en Bol winnen Driedaagse van Alkmaar, Krol gloreert in vrouwenomnium

De afgelopen dagen stond het Sportpaleis Alkmaar in het teken van de Alkmaarse Wielerdriedaagse. Drie dagen lang zoefden de wielen over het houtwerk om het naar Noord-Holland afgereisde publiek te vermaken.

Het wielerevenement, dat voor het tweede achtereenvolgende jaar op het programma stond, was volgens wedstrijdleider Eddy Bakker een veel betere editie dan de eerste uitgave: "Robert Slippens en Danny Stam hebben hun reputatie waargemaakt. Er was een mooi rennersveld en we hadden drie dagen lang spannende wedstrijden."

"Het publiek was meer dan verdubbeld en het samenspel tussen de renners en publiek zorgde voor een geweldige ambiance. We kijken trots terug op een geslaagd evenement, meldt Bakker in zijn relaas.

Voor de vrouwen stond er een omnium om het programma. De dames streden tegen elkaar in scratches, puntenkoersen, temporaces, afvalkoersen en – op de laatste dag – een dernykoers. 

Het was Pheadra Krol die op de eerste dag direct liet zien dat ze niet zonder ambitie naar Alkmaar was gekomen. De Heerdense renster van Restore Cycling greep op de openingsdag de macht.

Op dag twee werd Krol als leidster afgelost door Kelly Markus, maar dankzij een ijzersterk optreden op de slotdag kon Krol de koppositie weer overnemen. De 19-jarige zou met vijf punten voorsprong op Amber van der Hulst de Driedaagse van Alkmaar op haar naam schrijven. Markus werd derde in de eindafrekening.

De elite mannen mochten het drie avonden lang in koppels tegen elkaar opnemen. Titelverdediger Yoeri Havik en zijn koppelpartner Cees Bol – eerder deze week al de nummers twee en drie in de Sluitingsprijs Putte-Kapellen –  lieten zich vanaf dag één gelden op de diverse onderdelen.

Het duo was vanaf het begin de leider in het klassement, maar cadeau kregen ze de eindzege allerminst. Ze werden namelijk op de voet gevolgd door Niki Terpstra en Pim Ligthart. De tandem stond voor aanvang van het laatste onderdeel twintig punten achter. Om te winnen moesten de twee een ronde voorsprong behalen tijdens de afsluitende ploegkoers.

De tempobeul uit Krommenie zette alles op alles, maar Havik kon zijn karretje maar blijven aanhaken. Havik en Bol eindigde als 3e bij de ploegkoers, voldoende om aan kop te blijven in het eindklassement. Havik en Bol gingen er derhalve na drie dagen met de eindoverwinning vandoor voor Terpstra en Ligthart. Dion Beukeboom reed samen met Marc Hester naar plaats drie.

Vanzelfsprekend was Havik in zijn nopjes met de overwinning: "Mijn maat Cees Bol is onervaren op de baan maar super gemotiveerd. We zijn allebei heel snel waardoor we veel punten konden halen. Het was mooi dat er zoveel publiek was. We moesten alle zeilen bijzetten maar hebben echt drie dagen genoten.

Als stayerhoofdstad van Nederland kon deze discipline niet ontbreken tijdens de Driedaagse. De nummers één en twee van het in september verreden EK waren ook nu ontzettend aan elkaar gewaagd.

Reinier Honig reed achter gangmaker Jos Pronk won de eerste avond over 100 rondes. Het Duitse koppel Franz Schiewer en gangmaker Gerd Gessler schreven de tweede avond op hun naam.

Honig en Pronk zetten op de finaleavond al vroeg de aanval in. De Duitse rivalen konden hen niet meer achterhalen, waardoor de Nederlandse kampioenen er na honderd ronden met de eindwinst vandoor gingen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Sonny Colbrell blikt jaar na dato terug op hartstilstand in Ronde van Catalonië: ‘Vandaag is mijn tweede verjaardag’

Het was gisteren precies een jaar geleden dat de wielerwereld werd opgeschud door de...

Ciccone klopt Roglic en Evenepoel op monsterlijke slotklim in tweede rit Ronde van Catalonië

In de tweede etappe van de Ronde van Catalonië stond een flinke bergrit op...

4 Fransen fietsen met dinosaurus van 1024(!) kilometer grootste Strava-kunstwerk ooit

'Strava-art' is al jaren erg populairder onder fanatieke wielrenners en heeft al heel veel...

PROFITEER van een helePoel korting na Milaan-Sanremo!

Ook zo genoten van Mathieu van der Poels solo in Milaan-Sanremo? Wij wel! Daarom...

Meer zoals dit

Sonny Colbrell blikt jaar na dato terug op hartstilstand in Ronde van Catalonië: ‘Vandaag is mijn tweede verjaardag’

Het was gisteren precies een jaar geleden dat de wielerwereld werd opgeschud door de...

🎥 Zware valpartij Catalonië: Cataldo breekt halve lijf, Jumbo’er voorkomt val door fietsacrobatiek

Primoz Roglic zorgde gisteren met alweer zijn vijfde zege van het seizoen (drie plus...

Ide Schelling na knappe derde plek in Catalonië: ‘Zou eigenlijk lead-out doen’

We spraken Ide Schelling eerder dit jaar en in dat interview gaf hij aan...