Bronzen Mathieu van der Poel ligt op koers voor een medaille in Tokio

In 1995 werd Bart Brentjens wereldkampioen mountainbiken. De Nederlandse legende op de terreinfiets zou in 2000 voor het laatst Nederland een medaille bezorgen op het onderdeel cross-country voor mannen. Het brons is destijds voor hem.

Mathieu van der Poel

De eerste Olympische mountainbikekampioen kon ten tijde van zijn wereldtitel niet bevroeden dat zijn opvolger acht maanden eerder ter wereld was gekomen. Maar in 2018 was het bij de wereldkampioenschappen in Lenderheide toch echt weer eens zover: een Oranjeklant op het mondiale podium. Mathieu van der Poel kreeg het voor elkaar in zijn eerste optreden op een wereldkampioenschap.

"Vooraf tekende ik voor een medaille", laat MvdP achteraf optekenen. "In de eerste ronde verloor ik veel tijd en posities omdat een andere renner me ophield. Ik heb pas daarna daarna mijn eigen tempo gereden. Lang heb ik het gevoel gehad dat ik niet in de wedstrijd zat omdat ik renners moest inhalen."

De latere wereldkampioen Nino Schurter was samen met Gerhard Kerschbaumer al gevlogen, maar Van der Poel beloonde zijn knappe remonte bekroonde met een plek in de achtervolgende groep. Sterker nog: hij ging halverwege de koers nog op zoek naar de twee leiders in de wedstrijd. "Ik probeerde het gat te dichten, maar toen ik dichterbij kwam, gaven ze nog eens gas."

Die versnelling bleek er teveel aan voor Van der Poel. Brons werd in zijn eerste WK op de mountainbike het hoogst haalbare voor het Nederlandse multitalent en brons werd het. En met de plak toont Van der Poel zich uitermate tevreden: "Ik zal me dit WK lang herinneren. Ik heb genoten van de sfeer en het publiek."

Het fietsende fenomeen Mathieu van der Poel in actie.

Niet alleen heeft Mathieu van der Poel nu de Nederlandse titel in drie disciplines in handen, hij pakt in 2018 tevens bij drie internationale titeltoernooien een medaille: brons bij de WK veldrijden, zilver bij de EK op de weg en brons bij de WK mountainbiken. Mogelijkerwijs komt daar dit najaar bij de EK veldrijden in Rosmalen nog een vierde medaille bij.

Het grote doel voor de 23-jarige veelvraat van Corendon-Circus is de Olympische cross-country-wedstrijd die over twee jaar in Tokio wordt gehouden. Op de 'Izu Mountain Bike Course' wil hij in de voetsporen van Bart Brentjens treden. "Ik heb gezegd dat dit de beste weg was om een medaille te halen in een olympische discipline. Vandaag heb ik bewezen dat dat niet gelogen was. Ik heb nog twee jaar de tijd om te verbeteren. Maar ik ben op de goede weg en ik heb er vertrouwen in", besluit Van der Poel.

KNWU-bondscoach Gerben de Knegt heeft er eveneens fiducie in: "Mathieu heeft veel progressie gemaakt in het mountainbiken en heeft nog twee jaar om de kloof met de top te dichten. Als de omstandigheden in zijn voordeel zijn kan hij al voor de zege meestrijden. 

"Natuurlijk moet je jezelf afvragen wat er gebeurd was als hij niet gehinderd was in het begin. Misschien had hij dan met Schürter en Kerschbaumer mee gekund", vervolgt de bondscoach. "We konden al heel tevreden zijn met zijn constante vormpeil van dit jaar (MvdP werd tweede in de wereldbeker, red.) en het is mooi dat hij dit bekroont met deze WK-medaille."

1996: Bart Brentjens bestijgt de top van de Olympus. Kan Mathieu van der Poel dit over twee jaar ook?

Eerder kwamen ook de elite-vrouwen in actie. Anne Terpstra viel na een ronde uit met materiaalpech, maar Anne Tauber reed naar een zevende plaats in haar eerste mondiale titelstrijd bij de elites. De Knegt: "Tauber is deze week op training gevallen en ze reed met een aantal hechtingen in haar knie. Het was lang onzeker of ze kon starten, maar gelukkig was dat het geval. Ze heeft een prima uitslag weten te realiseren", zegt De Knegt over de 23-jarige Friezin die over twee jaar eveneens aspiraties koestert in Tokio.

"Misschien had er een top vijf-klassering ingezeten, maar zowel Anne als ik zijn heel tevreden over het seizoen dat ze heeft weten te realiseren. We hebben ook bij de vrouwen een stap gezet", concludeert De Knegt.

De bronzen plak van Mathieu van der Poel was niet het enige eremetaal dat voor een Nederlander was weggelegd. David Nordemann reed naar plek drie in de beloftencategorie. Sophie von Berswordt-Wallrabe werd zesde in haar beloftenwedstrijd.