Bizar: Vuelta-helikopter veroorzaakt kegelpartij

De Vuelta-rit van gisteren was niet alleen de dag waarop Wilco Kelderman bijna twee minuten verloor. En ook met het benoemen van de sprintzege van Nacer Bouhanni is het verhaal van de dag niet verteld.

Vuelta 2018 helikopter
  • Afbeelding van Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Direct na de binnenkomst van de sprinters begon de helikopter zich namelijk met de wedstrijd te bemoeien. De heli vloog zo laag dat de hekken aan de finish begonnen te schuiven. Op beelden is te zien hoe klassementsmannen als Steven Kruijswijk, Nairo Quintana en Alejandro Valverde alle geluk van de wereld hebben. Zij zijn de hekken immers net gepasseerd.

Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) rijdt nog even achter de drie kanshebbers, maar ook hij ontkomt nog nipt aan een kennismaking met het Spaanse asfalt. Ploegmaat Julien Duval heeft minder fortuin. Hij wordt namelijk onderuit gemaaid door de hekken die over de weg schuiven. 

Gallopin haalt na de etappe uit naar Vuelta-organisator Unipublic. Hij noemt het 'niet normaal om na de finish te vallen dankzij een helikopter'.

Ondanks dat Duval zijn weg vandaag weer kan vervolgen kreeg hij na de finish wel twee hechtingen. Op Twitter bedankt hij de helikopter sarcastisch voor de opgelopen verwondingen.

Movistar-speerpunt Quintana dankt op zijn beurt het Heilig Opperwezen dat hij en zijn ploegmaats niet zijn gevallen.

Het komt overigens vaker voor dat een helikopter negatieve invloed op het koersverloop heeft. Zo waaiden de renners in de Ronde van Burgos van 2013 gewoon van de weg dankzij de laag overvliegende heli.