HomeAchtergrondGreat War Remembrance Race: Mihkel Raïm wint 'zomerse zusje van Gent-Wevelgem'

Great War Remembrance Race: Mihkel Raïm wint ‘zomerse zusje van Gent-Wevelgem’

De eerste Great War Remembrance Race is een kolfje naar de hand van Mihkel Raïm gebleken. De Estse kampioen van Israel Cycling Academy won de wedstrijd over de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog uit een sprint van een koptrio.

Waar 11 november voor veel Nederlanders in het teken staat van jaarlijkse Sint-Maarten-optochten en koeien met staarten staat de dag in een hoop omringende landen voor Wapenstilstandsdag. In de vroege ochtend van 11 november 1918 werd namelijk in een treinwagon in Compiegne getekend voor het einde van de Eerste Wereldoorlog. Aan vier jaar vol bloedvergieten was een einde gekomen.

De regio rondom Ieper staat vol met herinneringen aan de Groote Oorlog. Dit weten ook de organisatoren van Gent-Wevelgem. Deze voorjaarsklassieker gebruikt 'In Flanders Fields' als ondertitel en de route voert langs vele monumenten en begraafplaatsen. De nieuwbakken Great War Remembrance Race, een co-productie van Gent-Wevelgem en Flanders Classics, kan derhalve worden gezien als het zomerse zusje van de bekende eendagskoers.

Deze wedstrijd moet er net als Gent-Wevelgem aan bijdragen dat de gruwelijkheden van de Eerste Wereldoorlog niet vergeten worden. In het parkoers opgenomen: de passages over de onverharde Plugstreets, de Kemmelberg en de gang onder de Menenpoort, die allemaal doen denken aan de Vlaamse voorjaarsklassieker.

De Trofee Camille Fily refereert eveneens aan de Eerste Wereldoorlog. De prijs is genoemd naar een Franse wielrenner die enkele maanden voor het einde van de oorlog sneuvelde in de Slag om de Kemmelberg.

De intussen bekende Plugstreets waren in het parkoers opgenomen.

De eerste uitgave van de wedstrijd tussen het Koning Albert I-monument te Nieuwpoort en het In Flanders Fields Museum op de Grote Mark in Ieper kon rekenen op deelname van vier WorldTour-ploegen, die allemaal op positieve wijze voor oorlog wilden zorgen in de 192,7 kilometer lange tocht over de voormalige slagvelden.

Bij het opdraaien van de Plugstreets op goed zestig kilometer van de meet hadden negentien renners zich in een kopgroep weten te manoeuvreren: grote namen als Belgisch kampioen Yves Lampaert, Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen, Moreno Hofland, Brian van Goethem en Jan-Willem van Schip maakten onderdeel uit van het vreemdelingenlegioen dat aan de leiding reed. De frontlinie werd aangevuld door een bataljon Belgen en nog een tros renners uit andere landen.

In het peloton was de vrede absoluut nog niet getekend – onder meer Niki Terpstra probeerde middels een op de Kemmelberg gelanceerde blitzkrieg nog in de vuurlinie te geraken – maar deze aanval zou te laat komen. Pawel Bernas (CCC Sprandi Polkowice) had zich even voor de vermaarde helling losgemaakt uit het kopgezelschap, maar kort na een valpartij aan het einde van de afdaling zou hij weer worden ingerekend. Toch zou zich niet voor het laatst laten zien.

Mihkel Raïm (Israel Cycling Academy), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) en – jawel – Bernas zouden vlak na de laatste kasseien van de Palingbeekstraat (op goed tien kilometer van Ieper) een nieuw koptrio vormen. Van Schip deed in de slotkilometers vanuit de achtergrond nog een ultieme poging om aan te sluiten, maar de Roompot-renner kwam er net niet meer bij. Bernas draaide als eerste de laatste rechte lijn op, maar de veel snellere Raïm ging gezwind over de Pool heen. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Arnaud De Lie vol vertrouwen ondanks tiende plaats: ‘Van Aert en Laporte niet zo sterk als verwacht’

De kopman van Lotto-Dstny zat samen met het Visma | Lease a Bike-trio Laporte,...

Vos klopt Kopecky en Longo Borghini in titanensprint Omloop het Nieuwsblad

Vijf avonturiers kozen voor een dagje in de vroege vlucht. Elisa Longo Borghini wilde...

Wout van Aert onder de indruk van aanval Skujins op Berendries: ‘Die was beangstigend sterk, ja’

Met een brede lach deed Van Aert na afloop zijn verhaal bij Sporza. Hij...

Tratnik spreekt van grootste zege in loopbaan: ‘Of mijn rol nu verandert, moet je aan de ploegleiding vragen, haha’

Na afloop deed de Sloveen zijn verhaal in gesprek met Sporza. "Ja, ik ben...

Meer zoals dit

Benieuwd naar het wielerpoolteam van oud-topper? Tom Boonen kiest voor deze renners (en eentje ervan is familie…)

Met Omloop Het Nieuwsblad start het wielerseizoen 2024 écht. En dus zijn ook veel...

Lefevere over komst Moscon naar ploeg: ‘Sponsor Specialized heeft mailtje gestuurd met een aantal bezorgdheden’

Patrick Lefevere was deze week vooral in het nieuws vanwege de door hemzelf gecreëerde...

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...