HomeAchtergrondDion Beukeboom komt tekort voor werelduurrecord

Dion Beukeboom komt tekort voor werelduurrecord

Dion Beukeboom is er in het Mexicaanse Aguascalientes niet in geslaagd om het werelduurrecord van Bradley Wiggins uit de boeken te rijden. De Amsterdammer kwam in het Velodromo Bicentenario tot 52757 meter, zo'n 1800 meter minder dan Wiggins.

'This Dutch rider you’ve never heard of thinks he can break Bradley Wiggins’s Hour Record', kopte het Britse Cycling Weekly op 11 oktober 2017, de dag dat Dion Beukeboom zijn werelduurrecordpoging aankondigde. Het vat mooi samen hoe veel mensen over de onderneming denken: een verhaal van David versus Goliath, of misschien wel het gevecht van Don Quinchote tegen de windmolens.

Drie jaar geleden kwam Bradley Wiggins tot een afstand van 54 kilometer en 526 meter in zestig minuten. De Tour-winnaar van 2012 reed het record van zijn Britse landgenoot Alex Dowsett daarmee het verleden in. 

Wie Dion Beukeboom wel niet denkt dat hij is? "Ik heb nog steeds niet de illusie dat ik een betere wielrenner ben dan Wiggins", zegt hij daar zelf over op de site van de KNWU. Maar hij is wel een man met een plan, en een man met een team.

Spil in de begeleidingsstaf is bewegingswetenschapper Jim van den Berg. In februari 2015 begeleidt hij Thomas Dekker in zijn (mislukte) poging om het toenmalige record van Rohan Dennis te verbreken. Hoewel Dekker faalt in zijn missie – hij komt 242 meter tekort en aan zijn turbulente wielercarrière komt een einde – blijkt het voor Van der Berg een mooie informatiebron.

Van den Berg begeleidde Beukeboom in het traject.

De bij Robic werkzame coach zegt: "Ik snap wel dat de buitenwacht naar ons kijkt met de gedachte: wie denken die gasten wel niet dat ze zijn? Maar als je het uurrecord van Wiggins onder de loep neemt, zie je dat het vooral een commercieel feestje rondom het afscheid van zijn profcarrière was. Wij, en ook het team rondom Wiggins, weten dat het record nóg scherper kan."

Van den Berg stelt na Dekkers poging een profielschets op van de gedroomde kandidaat om het werelduurrecord aan te vallen: "Hij moet groot en sterk zijn, veel massa hebben, een hoog vermogen kunnen trappen, extreem aerodynamisch op zijn fiets zitten en baanervaring bezitten."

"Bovendien moet het een renner zijn die bereid is om een jaar van zijn carrière te investeren in deze werelduurrecordpoging", vervolgt hij, "Hierdoor vallen alle WorldTour- en veel pro-continentale coureurs vanwege andere sponsorbelangen al afvallen."

Uiteindelijk komt Van den Berg uit bij Beukeboom, die aan alle eisen voldoet. En vorig jaar besluit de Amsterdammer in te gaan op het aanbod. De continentale coureur van Vlasman gaat zich uitsloven en intussen wordt alles geprobeerd om zo ideaal mogelijke omstandigheden te creëren.

Zo wordt er gekozen voor een recordpoging op hoogte, waar Sir Wiggins het laaggelegen Londen gebruikte. De luchtdruk op de op 1887 meter hoogte gelegen wielerbaan is een stuk minder "waardoor je relatief minder vermogen hoeft te leveren voor dezelfde snelheid", weet Van den Berg. Ook de fiets en de kleding van Beukeboom zouden David in staat moeten stellen om Goliath te verslaan. Niets wordt in de voorbereiding aan het toeval overgelaten.

Maar op de grote dag wordt al ras duidelijk dat de 29-jarige het niet gaat halen. De weersomstandigheden zijn zeker niet ideaal en op een ander verzet dan gepland blijkt Beukeboom niet in staat om een uur lang de vereiste rondetijden van gemiddeld 16,45 seconden op de 250 meter lange wielerbaan neer te zetten. Hij zou na zestig minuten vijfde afstand aller tijden op de borden noteren. 

"Ik denk dat we een fantastisch jaar gehad hebben met het hele team. Aan de voorbereiding lag het niet; het hele traject wees erop dat we het record hadden kunnen breken. Dit was gewoon wat er vandaag in zat", zei een zichtbaar balende Beukeboom in een eerste reactie.

"Ik ben weggegaan op het schema van Wiggins. Ik denk dat ik dat een kwartier onder controle had en daarna is het 45 minuten een lijdensweg geworden. Het lichaam werkte gewoon niet helemaal mee en dan is het moeilijk om je kop erbij te houden. 

"Dit is niet de beste prestatie die ik over een uur kan leveren en het is ook niet waar ik voor getraind heb, maar het is wat het is. Ik heb genoten van de weg ernaartoe, alleen de manier hoe het eindigt is jammer. Het besef moet nog een beetje komen dat het best wel iets is om trots op te zijn."

Schrale troost: Beukeboom reed wel het Nederlands uurrecord van Thomas Dekker aan diggelen.  

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Sonny Colbrell blikt jaar na dato terug op hartstilstand in Ronde van Catalonië: ‘Vandaag is mijn tweede verjaardag’

Het was gisteren precies een jaar geleden dat de wielerwereld werd opgeschud door de...

Ciccone klopt Roglic en Evenepoel op monsterlijke slotklim in tweede rit Ronde van Catalonië

In de tweede etappe van de Ronde van Catalonië stond een flinke bergrit op...

4 Fransen fietsen met dinosaurus van 1024(!) kilometer grootste Strava-kunstwerk ooit

'Strava-art' is al jaren erg populairder onder fanatieke wielrenners en heeft al heel veel...

PROFITEER van een helePoel korting na Milaan-Sanremo!

Ook zo genoten van Mathieu van der Poels solo in Milaan-Sanremo? Wij wel! Daarom...

Meer zoals dit

Sonny Colbrell blikt jaar na dato terug op hartstilstand in Ronde van Catalonië: ‘Vandaag is mijn tweede verjaardag’

Het was gisteren precies een jaar geleden dat de wielerwereld werd opgeschud door de...

🎥 Zware valpartij Catalonië: Cataldo breekt halve lijf, Jumbo’er voorkomt val door fietsacrobatiek

Primoz Roglic zorgde gisteren met alweer zijn vijfde zege van het seizoen (drie plus...

Ide Schelling na knappe derde plek in Catalonië: ‘Zou eigenlijk lead-out doen’

We spraken Ide Schelling eerder dit jaar en in dat interview gaf hij aan...