EK Mountainbike: Van der Poel komt er niet aan te pas en stapt af

Mathieu van der Poel heeft zich niet kunnen kronen tot Europees kampioen mountainbike. De veelwinnaar kwam er niet aan te pas en stapte uiteindelijk af.

Poel

Vanaf begin af aan was het duidelijk wat de intenties waren van het Zwitserse team. Na twee rondes reden de Zwitsers met vijf man bij de eerste zeven. Van der Poel was allerminst aan de kop van de koers, want het natuurtalent moest na twee ronden al ruim een minuut toegeven op leider Lars Forster. Niet veel later stapte Van der Poel teleurgesteld af.

Een groep van zo'n acht renners wist een afscheiding te maken. De Zwitser Nicola Rohrbach reed even op kop, maar na een kleine 55 minuten koers waren het Forster en de Italiaan Luca Braidot die de beslissende ontsnapping opzetten. Daarachter formeerde zich een groep van vijf, met daarbij liefst drie Zwitsers. Braidot was heel de koers erg actief, maar moest desondanks toch zijn meerdere erkennen in Forster. In de slotronde sloeg de Zwitser zijn beslissende slag. 

Slechte benen

Van der Poel deed nadien zijn verhaal aan WielerFlits: "Ik had een slechte dag. Op een gegeven moment had ik door dat er voor mij geen eer meer te behalen viel. Ik had ook niet veel zin om met deze benen nog verder te gaan. Ik kwam hier met als doelstelling om een medaille te halen. Ik kan er niets aan veranderen, maar teleurgesteld ben ik wel."

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Zwitserse Jolande Neff, ze bleef Pauline Ferrand-Prévot en Githa Michiels overtuigend voor. De Nederlandse Anne Tauber reed naar een zesde plaats, terwijl ze ook nog een tijdje op de vierde plaats reed tijdens de koers.