Laurens ten Dam breekt sleutelbeen in Surhuisterveen

Een domper voor Laurens ten Dam. De Profronde van Surhuisterveen had voor hem en de andere renners een groot feest moeten worden, maar dat liep anders. Ten Dam viel hard op het Friese wegdek en de 37-jarige coureur brak daarbij zijn sleutelbeen.

Laurens ten Dam

De renner van Team Sunweb ging onderuit in een bocht. Bij de crash brak hij zijn sleutelbeen, zo bleek na onderzoek in het ziekenhuis. Het is voor de eerste keer dat LTD in zijn wielerloopbaan deze kwetsuur oploopt. "There is a first time for everything. #collarbone", zo schreef hij op social media. 

Ten Dam, die dit jaar Tom Dumoulin met raad en daad bijstond in zowel de Giro d'Italia als de Tour de France, mist in ieder geval de Clásica San Sebastián van komende zaterdag. De geboren Zuidwoldenaar baalt van zijn kwetsuur: "Na een succesvolle Tour keek ik echt uit naar San Sebastian, dus ik baal ervan dat ik nu aan de kant sta met een sleutelbeenbreuk."

Ploegdokter Anko Boelens geeft aan dat hij verwacht dat Ten Dam over een week weer op de rollen zou kunnen rijden. "Laurens zal morgen worden geopereerd om het herstel te bespoedigen. Als het herstel volgens plan verloopt kan hij over zes weken weer koersen."

Ramon Sinkeldam reed vlak achter de onfortuinlijke Ten Dam, en ook hij ging onderuit. De Nederlands kampioen van 2017 kon zijn wedstrijd na de val eveneens niet vervolgen, maar bij de Noord-Hollander van Groupama-FDJ zijn voor zover bekend geen kwetsuren aangetroffen. Het Friese Na-Tourcriterium lag enige tijd stil dankzij de crash, maar de 37e editie kreeg uiteindelijk toch een winnaar.

Bij de Profronde van Surhuisterveen mocht Geraint Thomas op het hoogste treetje van het podium plaatsnemen. Eerder op de dag won Anouska Koster uit Zwaagwesteinde solo de koers voor vrouwen. Datzelfde deed Peter Merx uit Warfhuizen bij de elite/beloften. Merx plaatste drie ronden voor de finish zijn beslissende demarrage.