Dumoulin schrijft historie: 8ste Nederlander op Tour-podium

Tom Dumoulin verzekerde zich van de tweede plaats in de Tour de France. Daarmee is de kopman van Team Sunweb de achtste Nederlander die dat kunstje flikt.

Dumoulin
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Nadat Alexander Kristoff van UAE Team Emirates op de Champs-Élysées was gehuldigd als winnaar van de slotrit in de Tour de France, was het de beurt aan Geraint Thomas, Tom Dumoulin en Chris Froome om het indrukwekkende schavot op de Parijse lanen te betreden.

In het geel Thomas, die in drie weken tijd Dumoulin op een achterstand van een minuut en 51 seconden reed. Een halve minuut minder dan hij op zijn ploeggenoot Chris Froome over hield. Was Thomas de eerste Welshman ooit die de Tour won, Dumoulin werd de achtste Nederlander op het eindpodium in de Franse ronde.

Na Jan Janssen (in 1966 al op het podium, om twee jaar later te winnen), Joop Zoetemelk (7 keer podium waarvan 1 keer de eindzege), Hennie Kuiper, Johan van der Velde, Peter Winnen, Steven Rooks en Erik Breukink was het 28 jaar wachten op een volgende Nederlander op het eindpodium in Parijs. 

Ook voegde Peter Sagan zich bij Erik Zabel als gedeeld recordhouder in de strijd om de groene trui. Beiden hebben nu zes van die truien in hun klerenkast hangen.