Tour vandaag: To sprint or not to sprint, that is the question

De sprinters die dagen lang zaten te verpieteren, mogen nu weer genieten. De Alpen liggen achter ons en de karavaan maakt zich op voor een bezoek aan de 'bakoven van Frankrijk'. Maar eerst? Nog een relatief vlakke tocht richting Valence.

Peter Sagan

De Alpen hebben hun sporen nagelaten. We hebben adieu mogen zeggen tegen twee favorieten (Nibali en Urán) en ook een hoop sprinters zijn naar huis. Kittel, Greipel, aviria, Groenewegen; ze zijn allemaal weg. Het winnen van de groene trui lijkt verworden tot niet meer dan een formaliteit voor Peter Sagan. 

Sieberg en Greipel pakken hun spullen: voor hen is de Tour voorbij.

Vandaag geen loodzware etappe met meerdere grote cols. Nee, vandaag staat er een relatief eenvoudige tocht richting Valence op het menu. Een overgangsetappe heet dat te zijn. Maar na de driedaagse in de Alpen zou ook deze rit best eens anders aan kunnen voelen. Als de vermoeidheid zijn tol begint te eisen in het hete Franse land zou De Speld nog best eens gelijk kunnen krijgen. Want zo zou het vandaag voor het peloton best eens kunnen voelen

In Bourg d’Oisans wordt gestart, beneden aan de voet van de Alpe d’Huez. Als de kruitdampen van het gefeest in Bocht 7, maar ook elders op de berg, zijn opgetrokken, wordt er koers gezet richting het zuiden. Bourg d’Oisans is ook echt alleen maar bekend van het wielrennen, de 3.000 inwoners kunnen iedere keer hun hart weer ophalen als het peloton langs trekt.

Hoe anders is dat in aankomstplaats Valence. De hoofdstad van het departement de Drôme heeft als agglomeratie meer dan 100.000 inwoners te herbergen. De stad ligt ten zuiden van Lyon en zal bij Nederlanders vooral bekend zijn als een plaats waarlangs de Route du Soleil loopt op weg naar een vakantie in Zuid-Frankrijk of Spanje.

Régionals de l’étape

Guillaume Bonnafond en Axel Domont hadden er vandaag waarschijnlijk alles aan gedaan om in de vlucht van de dag te zitten, op weg naar hun geboorteplaats. Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Bonnafond werd niet geselecteerd en Domont stapte al vroeg uit koers.

De bekendste inwoner van Valence is echter Charly Mottet. Hij won drie etappes in de Tour, werd vierde in het eindklassement in 1987 en 1991 en schreef de Ronde van Lombardije op zijn naam.

De sprinters kunnen op hun gemak in het peloton vertoeven, want in de 170 kilometer lange etappe zitten maar twee gecategoriseerde klimmetjes verscholen. Vergelijken met het geweld van de voorgaande dagen is zielig, zo pietluttig zijn de hellingen vandaag. Dat moet voor de nog overgebleven sprinters geen probleem zijn, toch?

Als we de laatste kilometers nog eens nader bestuderen zien we dat het in de slotfase nog wat oploopt. Een cadeautje voor Peter Sagan? Of kan Sonny Colbrelli, John Degenkolb, Arnaud Demare of iemand anders roet in het eten van de groenetruidrager gooien?

Toch is het de vraag of er wel wordt gesprint. De kans is namelijk ook aanwezig dat er een clubje dappere vluchters om de zege mag strijden. Een staakt het vuren tussen de favorieten - immers: de komende dagen wordt het nog zwaar zat - en de andere sprintersploegen die Sagan niet zomaar aan een nieuwe zege willen helpen. Kortom: als er een groep wegrijdt kan het zomaar ook eens voor hen zijn.